I SO IMA ROK TRAJANJA: Ove greške svi pravimo, a mogu nam se obiti o glavu! OBRATITE PAŽNJU
IZVOR: Republika - 29.09.2021 | 21:49
So je vrlo korisna i često se upotrebljava u domaćinstvu, ali znamo li nešto više o njenom roku trajanja?
Foto: pixabay.com
Iako vrlo jednostavna, sastavljena od dva sićušna iona, natrijuma i hlorida, njena sposobnost aromatizovanja i očuvanja je čini vrednom. O vrednosti i značaju soli dovoljno govori podatak da su u prošlosti znali radnicima da plaćaju solju.
Hranu čuva tako što izvlači vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija, a podstičući rast korisnih. Međutim, zašto pakovanja soli na sebi imaju rok trajanja?
Krivac nije natrijev hlorid, već se s njim mešaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi sprečili naslage soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.
Jod, sredstva protiv naslaga i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se vremenom razgraditi, ali to ne znači da je ne možete koristiti.
Ponekad se desi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i so se može početi skupljati, pa nije više pouzdan izvor joda. To ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osetite miris gljivica - onda je treba baciti!
Foto: pixabay.com
ČUVANJE SOLI
Međutim, to ne znači da biste trebali zanemariti svoju so, čak i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom. Zašto? Ne samo da može upiti vlagu iz vazduha, već i mirise iz kuhinje, a to vam može ostaviti grubu i smrdljivu so.
Trebalo bi je držati u hermetički zatvorenoj posudi i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Poznato je da većina ljudi drži i male količine soli kod kojih se treba odupreti porivu da ih stalo dopunjuju. Dobro je držati malu količinu, a posude za so često prati i dobro osušiti pre nego što ponovo stavite u njih so, piše Lifehacker.