CINK JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH MINERALA ZA LJUDSKI ORGANIZAM: Evo u kojim namirnicama ga najviše ima i koliko treba unositi dnevno
IZVOR: Republika - 16.10.2021 | 19:43
Mnogi minerali pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, ali je retko koji od njih važan kao cink.
Foto: pixabay.com
Cink je ključan mineral za rast i razvoj većine živog sveta i nalazi se u svakoj ćeliji tela. Procenjuje se da prosečna zdrava, odrasla osoba u svom organizmu ima od 1.4 do 2.3 g cinka.
Uloga cinka u organizmu je višestruka i nezamenljiva, naročito u doba pandemije, on je dobar za opštu regulaciju imunog sistema i pravilno funkcionisanje organizma. Stoga nije slučajno da telo uz gvožđe sadrži upravo najviše cinka, ali nažalost, ljudsko telo ne može da proizvodi cink i zato je potrebno da ga unosimo putem ishrane. Cink se prirodno nalazi u mnogim biljnim i životinjskim namirnicama.
Uprkos njegovom izuzetnom značaju, cink u ishrani ljudi dugo je bila zaboravljena tema, kod nas i širom sveta, piše onefit.rs.
Procene govore da čak 2 milijarde ljudi širom sveta pati od nedostatka cinka. Nedostatak ovog minerala u ishrani može biti uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija, a ublaže znakove i simptome nedostatka cinka ubrajaju se dijareja, slab imunitet, proređena kosa, smanjen apetit, poremećaji raspoloženja, suva koža i problemi sa plodnošću.
U osobe podložnije poteškoćama izazvanim nedostatkom cinka spadaju vegeterijanci, vegani, trudnice, dojilje, anoreksičari, bulimičari, i ljudi sa gastrointestinalnim i bubrežnim problemima.
Preporučena dnevna doza unosa cinka za odrasle iznosi 11 mg za muškarce i 8 mg za žene.
Za razliku od njih, trudnicama se savetuje da konzumiranjem hrane ili suplementacijom unose 11 mg, a dojiljama 12 mg cinka dnevno.
Gornja granica dnevnih preporučenih vrednosti unosa cinka iznosi 40 mg, osim kod osoba koje imaju manjak cinka u telu.
Iako mnogi suplementi sadrže cink, namirnice koje obiluju ovim mineralom jedini su prirodan izvor cinka.
U najbolje namirnice bogate cinkom ubraja se sledeća hrana:
- Meso
- Školjke
- Jaja
- Određeno povrće (krastavac, zelena salata, spanać, paradadajz, luk)
- Žitarice od celog zrna
- Mahunarke
- Semenke
- Orašasti plodovi
- Mlečni proizvodi
- Crna čokolada