ŠAMPIONSKA ISHRANA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Dijeta kojom je postao najbolji na svetu
IZVOR: Republika - 18.01.2022 | 12:46
Novak Đoković nije samo najbolji i fizički najspremniji teniser sveta zato što naporno trenira, već to duguje bezglutenskoj ishrani koje se pridržava već deset godina.
U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" iz 2013. godine je do detalja objasnio svoj plan ishrane i jelovnik, s time što je to sada malo promenjeno pošto je ipak odlučio ipak da ubaci i malo mesa u jelovnik.
Đoković je napravio plan kako možete da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život. Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam takođe daje i savete kako da se oslobodite stresa, i koje lake vežbe da radite da biste se pokrenuli i razgibali, iste one koje i on radi pre svakog meča.
Kada ste prvi reket sveta sasvim je logično da pored napornih treninga i sama ishrana mora da zadovolji sve vaše potrebe i da pruži dovoljno potrebnih elemenata koji su potrebni za duge, višečasovne mečeve.
Novak Đoković to dobro zna, ali uprkos više nego sjajnim rezultatima koje je postigao poslednjih godina, dobar deo ljudi mu i dalje zamera to što ne jede meso, već samo presnu hranu. Istina je da najbolji teniser sveta nije bio tolerantan na neke namirnice, pa mu je promena ishrane dosta pomogla od kada je 2011. godine prešao na ovaj poseban režim koji evidentno donosi rezultate.
Foto: printscreen/instagram
Zdrava metodi mršavljenja menja ne samo izgled, već će i uticati na celokupno stanje organizma, kao i na kvalitet sna, a a sigurno ćete imati u puno više energije.
Novak se već deset godina pridržava striktnih pravila u ishrani koja će i vama sigurno doneti željene rezultate.
Šta jede Novak Đoković?
– Pije mlaku vodu, ceo dan u velikim količinama
– Jede manuka med
– Iz ishrane je izbacio pšenično brašno i proizvode koji ga sadrže
– Izbegava mleko i mlečne proizvode
– Ne pije alkohol za vreme turnira
– Izbacio je šećere
– Jede lagana, nemasna mesa
– Jede grilovanu hranu
– Ne jede pohovano i jela spremljena u dubokoj masnoći
– Bira sveže voće i povrće
– Jede testeninu, ali onu od pirinča i kukuruza
– Jeo sam kao Srbin (i kao Amerikanac) puno italijanske hrane poput pice, testenina, mnogo hleba, teške mesne obroke po nekoliko puta dnevno. Za vreme mečeva uzimao bih čokoladicu ili neki slatkiš, misleći da će mi to pomoći da održim energiju. Nisam shvatao da takva ishrana uzrokuje upale. Telo je reagovalo na hranu koja mu ne odgovara i slalo signale – izjavljuje Novak u svojoj knjizi.
PRVI DAN:
Doručak: Čaša mlake vode posle ustajanja, dve velike kašike mauka meda, kaša organskih zobenih pahuljica bez glutena sa brusnicom, suvim grožđem, semenkama suncokreta, bademima
Užina: Hleb bez glutena, krekeri sa avokadom i tunjevina
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena, (kao dodaci pirinač, špargla, veganski sir i paradajz)
Užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja
Večera: Cezar salata sa dresingom, supa sa povrćem, fileti lososa, sa prženim paradajzom i marinada
Proslavljenog sportistu su mučile alergije i problemi sa disanjem, a onda se okrenuo bezglutenskoj ishrani.
Započeo je bezglutensku dijetu u trajanju od dve nedelje, rezultati su bili sledeći: odlično psiho-fizičko stanje, niz osvojenih titulah i prvo mesto na svetskoj ATP listi
Zadnjih godina puno se govori o bezglutenskoj prehrani i to ne bez razloga, barem za one kojima takva prehrana može ne samo popraviti kvalitetu života nego ga i spasiti.
Celijakija je autoimuna bolest karakteristična po tome što osoba koja od nje boluje prilikom unošenja glutena iz hrane oštećuje sluznicu creva, ali i posledično celi organizam zbog činjenice da često ne dolazi do apsorpcije prijeko potrebnih nutrijenata, pa se celijakija također opisuje i kao malapsorpcijski sindrom.
Foto: Tanjug/AP
Bezglutenska dijeta često monotona, zahteva edukaciju u njenoj primeni i striktno vođenje računa o sadržaju glutena u upakovanim namirnicama
Najveći promoteri bezglutenske dijete izdvajaju se poznate ličnosti, koji ističu da su na najbolji način osetili prednosti ishrane bez glutena.
U bezglutenskoj dijeti možete da izgubite za 4 dana 1-1.5 kg težine
Među njima je glumica Zoe Dešanel koja boluje od celijakije, zbog čega se okrenula bezglutenskoj dijeti, kao i njena koleginica Rejčel Vajs, koje je 2006. godine je saznala da je netoleranta na pšenicu. Od tada, pridržava se bezglutenske dijete i tvrdi da ima mnogo više enrgije nego ranije. Ipak, najpoznatiji sledbenik ovog načina ishrane je prvi reket sveta Novak Đoković.