ZDRAVO I UKUSNO: Napravite pivo od đumbira!


IZVOR: E. S. T. - 27.12.2017 | 04:14


Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Koristi fermentisanih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijima je balans probavnog zdravlja, važnog za dobar imunitet.

Foto: pixabay.com

Đumbir pomaže probavu, olakšava mučninu, snižava loš holesterol i šećer u krvi

Đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan, zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, te vitamine A, C i B kompleks. Zbog svog antiupalnog i analgetskog delovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima, te menstrualnih bolova.

Đumbir pomaže probavu, olakšava mučninu, snižava loš holesterol i šećer u krvi, koristi se kod disajnih tegoba i kašlja, snižava temperaturu, stimuliše cirkulaciju krvi. Zato je dobro da znate recept kako biste pripremili napitak koji će oduševiti sve ljubitelje piva. 

Sastojci:

  • 5 centimetara samlevenog svežeg korena đumbira
  • pola šolje smeđeg šećera
  • pola šolje soka od limete (ili limuna)
  • Ľ kašike morske soli
  • 8 šolja vode
  • pola šolje kulture đumbira 

Priprema:

Zakuvajte tri šolje vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko pet minuta da se šećer otopi. Dodajte ostatak vode i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte sok od limete ili limuna i kulturu đumbira. Sipajte pivo u staklenu teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji dva, tri dana, dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže, postaće alkoholno piće). Procedite u flaše i čuvajte u frižideru.