POSLE NAPORNE NOĆI: Ukusna jela za obnovu energije


IZVOR: E. S. T. - 01.01.2018 | 04:14


Za najbolju revitalizaciju organizma posle (nezdrave noći) napravite jela po receptima iz knjiga Georgija Nazarova "Kuvar zdrave ishrane - slatkiši" i Kuvar zdrave ishrane - zimnica, poslastice, napici".

Foto: pixabay.com

Mešavina povrća će vas osvežiti i vratiti vam energiju

Čorba od mešanog povrća

Sastojci:

  • nekoliko listova kelja
  • nekoliko listova kupusa
  • mali koren paškanata ili peršuna
  • 2 srednje glavice crnog ili crvenog luka
  • 2 manje šargarepe
  • 2 srednje cvekle
  • 2 čajne kašike bosiljka
  • suva ljuta paprika
  • 2 litra kvalitetne vode
  • Dodatak uz čorbu:
  • 4 čena belog luka
  • 1/3 čajne kašike tucane ljute paprike
  • malo bibera
  • navrh noža mlevenog kima
  • navrh noža đumbira
  • 1/2 čajne kašike karija
  • navrh noža čilija
  • 1/3 šolje kvalitetnog jabukovog sirćeta

Priprema:
Povrće za čorbu oprati - cveklu, paškanat i šargarepu oprati četkom, ali ne ljuštiti. Luku i cvekli odseći korenčiće (luk koristiti zajedno sa ljuskom). Povrće iseći, preliti vodom i dovesti do ključanja. Čim proključa, isključiti ringlu, dodati bosiljak i ljutu papriku, te ostaviti da odstoji poklopljeno još 20 minuta. U međuvremenu, pripremite u šolji dodatak za čorbu. U jabukovo sirće dodajte izgnječeni beli luk, kari, biber, tucanu ljutu papriku i čili, kim i đumbir. Sve dobro promešajte. Toplu čorbu, normalno samo tečni deo, sipajte u šolju, dodajte po ukusu navedeni dodatak.

Ledene čokoladne banane

Sastojci:

  • 4 banane
  • 3 šolje rendanih badema, oraha, lešnika i brazilskih oraha
  • 1/4 čase mlevenog semena suncokreta
  • 5-10 sitno

    Foto: pixabay.com

    iseckanih urmi
  • med ili malteks
  • mešavina mlevenog rogača, oraha i kakaoa

Priprema:
Banane oljuštiti i prepoloviti, rashladiti u zamrzivaču. U plitki tanjir staviti mleveno jezgrasto voće, urme i suncokret. U drugi tanjir staviti med ili malteks, pa svaku polovinu banane uvaljati u med ili malteks, zatim u smesu prvog tanjira, a na kraju u smesu rogača, oraha i kakaoa. Pre upotrebe rashladiti, ali ne zamrzavati u frizu.

Lešnici u čokoladi

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • 1/2 čaše lešnika (badema, oraha, indijskog sirovog oraha, brazilskog oraha)
  • 2 supene kašike meda
  • malteks
  • 2 supene kašike kakaoa
  • malo vanile

Priprema:

Lešnik i kakao staviti u blender i izmiksati zajedno. Staviti smesu u činiju (odvojivši dve supene kašike za kasnije), dodati med i malteks i dobro promešati. Napraviti kuglice i uvaljati ih u lešnike pomešane sa kakaom.

Kolač od banana i suvog grožđa

Sastojci:

  • 3 banane
  • 3 supene kašike suvog grožđa
  • 4 kašike cimeta
  • supena kašika meda ili malteksa
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:
Banane izgnječiti pa dodati suvo grožđe, mlevene orahe, cimet i med. Sipati u činijice i pustiti da odstoji 10 minuta.

Slatke piroške sa bundevom i šargarepom

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • 2 čaše integralnog brašna
  • 1/2 čaše crnog brašna
  • 2 supene kašike sojinog brašna
  • kisela voda
  • supena kašika maslinovog ulja
  • bundeva, šargarepa, cvekla
  • med ili malteks
  • cimet
  • slana varijanta: rendani krompir, crni luk, kupus, tikvica, praziluk, artičoka

Priprema:
Pripremiti testo od integralnog, crnog i sojinog brašna sa gaziranom vodom i maslinovim uljem. Istanjiti ga oklagijom i iseći ga na više komada. Puniti komade testa narendanom bundevom, cveklom, dodati malo cimeta, meda ili malteksa. Dobro zatvorite testo prstima i staviti na šav na suvi pleh posut integralnim brašnom i zapeći u rerni. Za slanu varijantu punite testo rendanim krompirom, crnim lukom, kupusom, tikvicama, prazilukom, artičokama.

Sok od jabuke, šargarepe i cvekle

Sastojci:

Foto: pixabay.com

  • 10 jabuka srednje veličine
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • cvekla srednje veličine
  • sok od 1/2 limuna

Priprema:
Iscediti sok od jabuke, šargarepe i cvekle, dodati sok od limuna. Redovna upotreba ovog napitka znatno pomaže kvalitetnijem funkcionisanju i čišćenju jetre, normalizaciji crvene mikroflore. Zahvaljujući obilju vitamina i sadržaja proteina, ima dosta uticaja na održavanje optimalne telesne težine, oporavak posle bolesti, operacije, kao i na stvaranje lepog i zdravog tela. Pomaže normalizaciji pH krvi, kao i jačanju nervnog i imunog sistema.