ELIKSIR LJUBAVI! Kazanova je obožavao ČOKOLADU, a evo šta ona zaista znači za naš organizam i izgled, i kako je NASTALA


IZVOR: Republika - 24.03.2022 | 22:30


Redovnim konzumiranjem čokolade bogate kakaom povećavamo otpornost kože na štetno UV zračenje, odlažemo pojavu iritacija i crvenila, umanjujemo pigmentaciju i bore.

Foto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.
ELIKSIR LJUBAVI! Kazanova je obožavao ČOKOLADU, a evo šta ona zaista znači za naš organizam i izgled, i kako je NASTALA

Ova planetarno popularna poslastica stimuliše mikrocirkulaciju – bolje je snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, povećava gustinu srednjeg sloja kože koji daje elastičnost i zategnutost. Povećava i hidriranost, sprečava gubitak vode, pa u pripremi za letnju sezonu treba da povećamo njen unos.

Naravno, najzdravila je crna (tamna) čokolada, a evo kako je nastala i šta još znači za naše zdravlje.

Jug današnjeg Meksika oko 4. veka p. n.e. naselilo je pleme Maja, a za kakao drvo koje su tamo zatekli su verovali da pripada bogovima i da su njegovi plodovi božji dar ljudima. U carstvu Maja nastao je napitak od kakao zrna, piće kraljeva i gospode, služeno da uveliča svečanosti i rituale. Gorkom piću se dodavala čili paprika.

Foto: Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash

Čokolada

Asteci su se posle njome krepili na velikim nadmorskim visinama i pri fizičkim naporima, a koliko su cenili kakao govori da su njegova zrnca koristili umesto novca.

Konkvistadori su posle podigli plantaže kakaa u Meksiku, Ekvadoru, Peruu, a 1580. u Španiji je osnovan prvi pogon za preradu kakao zrna, gde su prvi put dodavani šećer i cimet. Odatle se širi Evropom kao nova moda u visokim slojevima društva, obogaćuje se karanfilićem, vanilom, crnim biberom.

U procesu pravljenja napitka velike probleme je stvarao kakao buter, ostajući na površini kao masna smesa. Tridesetih godina 19. veka problem je rešila presa koju je osmislio Holanđanin Van Houten. Tako je, posle talasa čokolade kao napitka, Evropu zahvatio talas čokolade ''koja se jede''.

Kazanova je smatrao najboljim eliksirom ljubavi!

Zanimljivosti

- Žene jedu duplo više čokolade od muškaraca

- Čokolada ima 600 elemenata koji joj daju ukus, vino samo 200

- 400 kakao zrna treba da se napravi pola kilograma čokolade

- Tokom života prosečna osoba pojede 160 kg čokolade

- Više od 7 milijardi čokoladnih kolaćića se pojede širom sveta svake godine

- Više od 20 miliona kilograma čokolade se kupi svake godine u znak ljubavi

- 50 miliona ljudi na svetu živi od industrije čokolade.

Ako i vi, uz čokoladu, hoćete da se sladite i toplim napitkom od kakaa, evo kako ćete sami da ga pripremite:

U maloj šerpi pomešajte 30 g crne čokolade, 1 kašiku kakaa, 1 dl mleka i mešajte na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Dodajte još 1dl mleka i prstohvat soli, nastavite da mešate. Potom dodajte 30 g šećera. Kada čokolada postane gusta, sipajte je u šolju, a možete da je ukrasite šlagom, piše Kurir.

BONUS VIDEO: