LEKOVITE SEMENKE: Golicom protiv depresije i nesanice


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 06.01.2018 | 04:14


Hiljadama godina bundevino seme poznatije i kao golica koristi se širom sveta u lekovite svrhe. Za to su zaslužne bogate količine gvožđa, magnezijuma, cinka i vitamina K koje se nalaze u semenkama ovog jesenjeg povrća.

Foto: pixabay.com

Zbog magnezijuma kojim obiluju poboljšavaju raspoloženje i pomažu da se lakše zaspi

Obiluju i omega-3 masnim kiselinama - pravim prijateljem srca koji reguliše krvni pritisak. Dobre su i u kontrolisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Stručnjaci golicu preporučuju dijabetičarima kao namirnicu koju svakodnevno treba da jedu.

Foto: pixabay.com

100 g sirovih semenki bundeve sadrži 446 kalorija

Takođe, žene koje ulaze u menopauzu trebalo bi da uključe semenke bundeve u svoj meni, jer je to period kada slabe kosti i dolazi do pojave osteoporoze, a golice zbog velike količine cinka jačaju skelet. Semenke bundeve se koriste za lečenje i prevenciju reumatičnog artritisa. Zbog magnezijuma u sebi smanjuju simptome depresije, nivo stresa i anksioznosti, a pomažu i da se lakše zaspi. 

Ulje golice odlično je u borbi sa povećanom prostatom, odnosno hiperplazijom. Ono sadrži fitohemikalije i antioksidanse, koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Grickajući pola šake golice dnevno, obezbeđujete 28 odsto dnevnih potreba za gvožđem, 52 odsto mangana, 46 odsto magnezijuma, 17 odsto proteina i isto toliko odsto cinka.

RECETI

Čorba od semenki bundeve

Potrebno:

  • 5 kašika samlevenog semena bundeve
  • 2 manje šargarepe
  • 100 g praziluka
  • manja žuta sveža paprika
  • čena belog luka
  • lovorov list
  • so
  • 5-6 zrna bibera
  • mešavina začina
  • sveži peršun
  • ulje

Priprema: Jednu šargarepu izrendajte na najsitnije rende i sa mešavinom začina po ukusu propržite na malo ulja. Sitno iseckajte praziluk i drugu šargarepu. Takođe, sitno naseckajte papriku i beli luk, te sve to dodajte u sud gde se prži šargarepa. Promešajte. Dodajte lovor, biber u zrnu i nekoliko minuta sve zajedno pržite uz povremeno mešanje. Nalijte sa nešto malo više od litra vrele vode i ostavite da se kuva. Dodajte samlevene semenke bundeve. Posolite po ukusu. Pred kraj dodajte sitno seckani sveži peršun.

Slana pašteta od golice

Potrebno:

  • dve šake golice
  • 2 čena belog luka
  • 5-10 kašika vode (u zavisnosti od gustine koju želite da dobijete)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema: Golicu stavite u seckalicu ili blender i usitnite je što više. Dodajte i ostale sastojke i mutite dok se sve ne izjednači. Ukoliko želite da smesa bude ređa, dodajte još vode. Otužnost ovog namaza razbićete ako dodate kašičicu ili dve senfa, prema ukusu. Ukoliko ne volite senf, u ovu paštetu možete da dodate dve kašičice usitnjenog rena.

Galete sa semenkama bundeve

Sastojci:

  • 100 g golice
  • 100 g semenki lana
  • 100 g susama
  • 100 g semenki suncokreta
  • 400 g brašna
  • prašak za pecivo
  • malo soli (po ukusu)
  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja

Priprema: Pomešajte sve semenke i u dobijenu smesu dodajte ulje i pivo. Nakon toga dodajte postepeno prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Zamesite testo i vodite računa da ne bude pretvrdo. Razvijte na debljinu od 1,5 do dva centimetra i modlom vadite željene oblike (kao galete, pogačice ili neki drugi oblik). Slažite na pleh obložen pek-papirom i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni dok ne porumene.