KARFIOL ZA ZDRAVO SRCE: Povrće koje će učiniti da pucate od zdravlja
IZVOR: Dragana SIMIĆ - 07.01.2018 | 04:14
prečava rizik od srčanog udara i održava nivo holesterola u krvi. Kao bogat izvor vlakana, dobar je i za zdravlje creva.
Drevno mediteransko povrće karfiol danas se koristi u gotovo svim kulturama kao prirodan lek koji štiti od bolesti, virusa i bakterija. Karfiol je izvor alicina, koji smanjuje rizik od srčanih udara. Kombinacija selena i vitamina C, koja karakteriše ovu povrćku, jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi, što dodatno sprečava rizik od srčanog udara i drugih srčanih oboljenja. To karfiol čini pravim prijateljem srčanog mišića. Ovo povrće bi trebalo da uvrstite u svoj meni ukoliko želite da smršate, jer u sebi gotovo da i nema kalorija. Zbog bogatstva belančevinama, vitaminima A i K, magnezijumom, manganom i fosforom, karfiol popravlja raspoloženje i pruža organizmu miran san. Pomaže i da se prevaziđe stanje umora. Karfiol je bogat antioksidantima koji uništavaju slobodne radikale. Zahvaljujući tome, ovo povrće u ishrani čini i da se uspori proces starenja. Uključite ga u ishranu da biste postigli mlađi izgled kože.
Bogat je izvor vlakana, što ga čini neophodnim sastojkom u ishrani ljudi koji imaju problema sa crevnom florom. Uspostavlja normalan rad creva u telu, što je dobro za stanje hroničnog zatvora. Igra i važnu ulogu u čišćenju organizma i detoksikaciji.
RECEPTI:
Čorba od karfiola
Potrebno:
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- glavica karfiola
- 1,5 l vode
- kocka za supu (od povrća)
- 3-4 kašike pavlake
- žumance
- so
- biber
Foto: pixabay.com
Priprema: Izrendajte šargarepu i krompir i pržite na malo ulja, pa dodajte malo vode. Karfiol operite i malo propržite. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne bude mekano. Dodajte kocku za supu, so i biber. Kada povrće postane mekano, izmiksajte ga. Umutite pavlaku i žumance. Čorbu skinite sa šporeta, sipajte pavlaku i promešajte. Na kraju dodajte malo peršuna.
Musaka sa karfiolom
Potrebno:
- srednja glavica karfiola
- glavica crnog luka
- po ukusu začini
- 500 g mlevenog mesa
- 3 jajeta
- čaša jogurta
- 500 g krompira
Priprema: Karfiol operite, pa ga iskidajte na cvetove i stavite u šerpu s vodom da se kuva. Posolite po ukusu. Iseckajte crni luk, propržite ga na malo ulja da postane staklast, a onda stavite mleveno meso. Dinstajte meso desetak minuta. Krompir oljuštite, pa ga isecite na tanke listiće. Skuvan karfiol izvadite iz vode i ocedite. U podmazanu vatrostalnu tepsiju na dno poređajte listove krompira. Preko rasporedite malo mesa, pa preko njega poređajte cvetiće karfiola. Preko karfiola opet poređajte red krompira, pa red mesa i na kraju završite sa karfiolom. Stavite da se peče oko 45 minuta. Onda izvadite iz rerne i prelijte prelivom od tri izmućena jajeta i čaše jogurta. Vratite da se peče još desetak minuta.