RUSKI SPECIJALITETI: Slatko, a zdravo
IZVOR: E. S. T. - 15.01.2018 | 04:14
Preuzeto iz knjiga "Kuvar zdrave ishrane - zimnica, poslastice, napici", "Tajne pravilne ishrane 2" i "Kuvar zdrave ishrane - slatkiši".
Napravite poslastice po receptima Georgija Nazarova.
Palačinke filovane čokoladom
Sastojci:
Za testo:
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g ovsenog ili heljdinog brašna
- gazirana voda
Čokoladni fil:
- supena kašika kakaoa
- supena kašika mlevenog rogača
- 2 supene kašike malteksa
- supena kašika meda
- 2 supene kašike biljnog mleka u prahu, možete da dodate i malo vode
- 2 supene kašike mlevenih lešnika
Priprema:
Pomešajte pšenično brašno sa heljdinim ili ovsenim integralnim brašnom sa kiselom vodom i pripremite palačinke od testa koje ste odabrali. Palačinke peći na neoštećenom tiganju obloženim teflonom, bez ulja. Ukoliko koristite ulje, na dobro zagrejan tiganj stavite nekoliko kapi suncokretovog ceđenog ulja, ispeći prvu palačinku, zatim je baciti jer je pokupila ulje. Nakon toga pripremite palačinke bez ponovnog dodavanja ulja. Sve sastojke za fil dobro promešati i gotovu čokoladnu smesu nanesite na palačinku.
Slatko od suvog grožđa
Suvo grožđe oprati mlakom vodom, prosušiti krpom, preliti bagremovim medom i stvoriti konzistenciju slatkog. Vezati celofanom ili zatvoriti poklopcem i čuvati na hladnom, tamnom mestu.
Džem od suvih šljiva
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- 1 kg suvih šljiva bez koštica
- 500 g bagremovog meda
Priprema:
Odabrati što mekše suve šljive. Samleti ih mašinicom za mlevenje mesa, dodati i pomešati sa bagremovim medom. Tegle sa džemom zatvoriti sa nekoliko puta savijenom gazom. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Sladoled od banana i borovnica
Potrebno je:
- 2 zrele banane iseckane na kolutove i zaleđene
- 1/2 šolje borovnica
Priprema:
Ledene banane samleti u blenderu sa svežim borovnicama. Izmiksati dok masa ne postane kremasta i penasta (prema želji dodati med ili malteks).
Čokoladni rolat
Sastojci:
- 200 g mekanih urmi bez koštica
- zrela banana
- čaša mlevenih oraha
- čaša mlevenih sirovih lešnika
- 1/2 čaše mlevenog rogača
- 3 kašičice kakaoa
- 2 kašičice meda ili malteksa
- 1/2 kašičice limunovog soka
- Malo vanile
Priprema: Foto: pixabay.com
Sve sastojke dobro izgnječiti i izmešati rukama i istanjiti oklagijom do debljine šest mm. Prilikom pripremanja može da se koristi voštani papir da se testo ne bi lepilo za sto i oklagiju ili sto i oklagiju premazati sa malo lanenog ili susamovog ulja. Premažite testo sa jedne strane dobro izmiksanom polovinom banane sa dve kašičice biljnog mleka u prahu, tri kašičice kakaoa i dve kašičice mlevenog rogača i kašikom malteksa. Odozgo pospite mlevenim lešnikom. Uviti testo u rolat tako da fil bude unutra, isecite ga i svako parče pospite mlevenim lešnikom pomešanim sa kakaom i rogačem.
Salata od južnog voća
Sastojci:
- 2 pomorandže
- banana
- 2 kivija
- suvo grožđe
Priprema:
Kivi propasirajte (izgnječite viljuškom) i pomešajte sa bananom iseckanom na tanke kolutove. Lagano mešajte i naspite na pomorandže. Po želji posuti seckanim suvim grožđem.
Bundeva sa semenkama
Sastojci:
- šolja narendane bundeve (šargarepe)
- kašika mlevenog susama
- kašika mlevenog lanenog semena
- kašika bundevinog semena
- 1-2 kašičice meda
Priprema:
Semenke pomešati sa medom, a zatim preliti pripremljenu bundevu. Na isti način se priprema i poslastica sa grubo narendanom šargarepom.