LAK RECEPT I PREUKUSAN KOLAČ: Ruske kape nikad jednostavnije (FOTO)
IZVOR: N. J. - 07.10.2022 | 17:33
Kolač "Ruske kape" svi vole!
Neko ih zove "Šubarice", drugi "Ruske kape" poenta je ista - ovo je jedan preukusan kolač, izgleda kao da ste satima trudili, a odličan je dezert nakon ručka!
"Šapice" deluju dekorativno, te se baš one mogu naći na meniju vama važnog događaja.
Potrebno za koru:
8 jaja
13 kašika šećera
100 g brašna
5 kašika vode
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
Za fil:
500 ml mleka
2 kašike šećera
5 prepunih kašika brašna
1 vanilin šećer
7 kašika šećera u prahu
malo limunovog soka
250 g margarina
Foto: Shutterstock
Za glazuru:
50 g čokolade za kuvanje
50 ml slatke pavlake
Još: 100 g kokosa
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanca. Umutiti belanca, dodajte šećer i mutite. U to dodajte žumanca i sjediniti mikserom. Sipati 5 kašika vode i umutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo. Dodati u to kakao i varjačom sjediniti, pa izliti u pleh, obložen pek papirom i peći na 200 stepeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Kada bude hladna, skinuti papir i vaditi krugove modlom ili čašom. Od onih pola litra mleka odvojite oko 150 ml i u tome razmutite brašno miskerom. Preostalo mleko stavite da se kuva sa vanilom i 2 kašike šećera. Kada počne da vri, dodajte kašiku brašna i mleka i skuvajte kao puding. Kad se fil ohladi, dodati margarin (koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi), malo limunovog soka i 7 kašika šećera u prahu.
Mutite mikserom dok ne sjedinite sve i dok ne nestanu grudvice.Krug koji ste isekli iz kore, napunite veliko kašikom fila, preklopite ga drugim krugom i nožem namažete kolač filom i okolo. Stranice uvaljate u kokos. Kada su sve kapice napravljene, u manju šerpicu skuvajte slatku pavlaku i čokoladu. Stavite na laganu vatru i neprestano mešajte. Ostavite nekih 10-15 minuta da stoji. Na vrh kapice stavljate po jednu kašičicu glazure i lepo rasporedite da se formira krug. Kolače stavite u frižider da se stegne. Uživajte!
BONUS VIDEO: