PALENTA NA TURSKI NAČIN PREMA RECEPTU SULTANIJE MAHIDEVRAN
IZVOR: N.J. - 07.11.2022 | 17:00
Probajte palentu prema receptu sultanije Mahidevran.
Ovo ukusno jelo obožava da doručkuje sultanija Mahidevran, a lepa turska glumica Nur Fetahoglu otkrila nam je originalni recept, piše "Lepa & srećna". Palenta je jelo lako za pripremu, jeftino je i može se konzumirati na različite načine, a sultanija iz serije "Sulejman Veličanstveni" jede je na ovaj način.
Potrebno vam je:
4 kašike maslaca
4 kašike kukuruznog brašna
2 čaše vode (ili mleka, po želji)
300 g kačkavalja u listićima
Foto: youtube.com/MojaMalaKuhinja
Priprema:
Maslac polako rastopiti u tepsiji ili tiganju, a kad se zagreje u njega postepeno dodavati kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Pržiti brašno dok ne dobije boju, a onda postepeno dodavati vodu (mleko) uz mešanje kako se ne bi stvorile grudvice.
Kad brašno nabubri i pretvori se u glatku masu, dodati listiće sira, promešati i još kratko kuvati na tihoj vatri.
Servirati toplo, uz jogurt ili kiselo mleko.
Ljudi često mešaju kačamak i palentu, ali to nisu dva ista jela. Kačamak se pravi od belog, a palenta od žutog kukuruznog brašna. I kačamk je jelo koje smete jesti na dijeti, a razlozi su mnogobrojni. Ovo jelo bogato je minerali i vitaminima, mogu ga jesti i bebe i neće im smetati. Preporučuje se svima koji žele da smršaju, zato što čisti creva, ima malu kalorijsku vrednost, a visoku energetsku. Sa zdravstvene strane, oni koji boluju od dijabetesa ovo jelo bi trebalo da uvrste u svoj jelovnik. Pošto smo rekli da ovo jelo ne sadrži gluten, oni koji boluju od celijaklije i zapaljenskih bolesti creva mogu bezbedno konzumirati kačamak.
BONUS VIDEO: