SVETSKI KUVARI OCRNILI OMILJENA SRPSKA TRADICIONALNA JELA: Ovo je lista 9 najgorih, kada je vidite neće vam biti svejedno!
IZVOR: N.J. - 12.11.2022 | 16:00
Srbi se ponose specijalitetima i jelima koja su deo tradicije, ali ih ne doživljaju svi tako.
Poznati gastronomski sajt "Taste Atlas", istražuje jela širom sveta, te su sada sastavili listu jela u Srbiji koje su ocenili i to ne pozitivnom ocenom. Nije baš precizno objašnjeno šta tim jelima fali, zato prenosimo njihov komentar za naših devet poznatih i popularnih jela, koje su često na meniju skoro svake porodice. Ovo su njihova zapažanja:
Podvarak
Podvarak je srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, belog luka i mesa poput pečene svinjetine ili slanine. Tradicionalno se priprema i konzumira tokom hladnijih meseci kao ugodno jelo. Ako se podvarak priprema bez mesa, obično se poslužuje kao prilog. Kažu da je jelo još boljeg ukusa ako se podgreje sledeći dan, a neki smatraju da je odličan lek protiv mamurluka zbog velike količine kupusa i belog luka.
Proja
Proja je tradicionalni srpski kukuruzni hleb koji se pravi kombinacijom kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo "seljačko" jelo dodaju mleko, umućena jaja i puter ili ulje, to više nije pogača, već slana pita koja se zove projara. Nakon što se ispeče u plehu, projara se obično seče na kvadrate i poslužuje topla. Trebao bi da ima koricu sa svih strana, a kako je malo suva, preporučljivo ga je jesti sa sirom, jogurtom, pavlakom, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.
Foto: youtube.com/Secerko's Kitchen
Svadbarski kupus
Svadbarski kupus, tradicionalno je srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovora, bibera i mesa poput svinjetine, teletine, janjetine i slanine. Kombinacija ovih sastojaka polako se kuva u glinenoj posudi. Kažu da što se duže kuva, to će imati lepši ukus, pogotovo ako se podgreje sledeći dan. Jelo se obično poslužuje na svadbama i sličnim velikim proslavama.
Srpska salata
Srpska salata je varijacija poznate bugarske šopske salate. Šopska salata pravi se od paradajza, krastavaca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je gotovo potpuno ista, ali izostavlja sir iz kombinacije. Povrće se pomeša, pa pre konzumacije začini solju i biberom i pokapa uljem i sirćetom. Ova salata posebno je popularna leti zbog svog osvežavajućeg ukusa.
Riblja čorba
Riblja čorba se najčešće služi na posnim slavama, to je tradicionalno jelo koje se nekada kuvalo u velikom loncu na otvorenoj vatri. Obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka i šaran, a od začina je krcata mlevenom crvenom paprikom. Često služi sa domaćim rezancima.
Foto: youtube.com/Zakuvavanje Com
Popara
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, staro je jelo koje je jako cenjeno kao brzo i jednostavno rešenje kada imamo višak hleba i pritom nahranimo celu porodicu. Budući da se jede u mnogim zemljama, postoji mnogo različitih načina njegove pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, narezan na kockice ili iskidan na manje komade, i tečnost, najčešće mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku masu. Tečnost se obično meša sa maslacem, biljnim uljem ili svinjskom mašću kako bi se dobio obilniji obrok.
Foto: Republika
Slatko
Slatko je srpska voćna konzerva koja se sastoji od prepoznatljivih, obično celih komadića voća koji su preliveni gustim, slatkim sirupom. Može se pripremati sa raznim vrstama voća kao što su dunje, kore lubenice, višnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, suve šljive, pa čak i latice ruže, dok se sirupi na bazi šećera često mogu začiniti vanilom, limunovim sokom, cimetom. Srpsko slatko znak je gostoprimstva koji se tradicionalno nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se poslužuje u malim staklenim činijicama, i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici ovog kandiranog voća.
Foto: Shutterstock
Rezanci sa makom
Nekada smatran bogatim i sočnim obrokom, danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo u kojem se uživa kao slatko glavno jelo ili zasitan desert. Iako se obično povezuje sa Češkom, još uvek se ne zna tačno poreklo jela, dok se slične varijante nalaze u mnogim zemljama srednje i istočne Evrope pod različitim imenima. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, koje se priprema sa debelim i kratkim rezancima krompira, dok se srpska verzija iz Vojvodine zove rezanci sa makom.
Pihtije
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od delova svinjskog mesa kao što su glava ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom i lovorom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Meso se zajedno sa masnom tečnošću u kom se kuvalo, stavlja u činije da se ohladi. Pihtije se poslužuju narezane kao predjelo uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije sa strane.
Foto: youtube.com/Jelajelena Petrovic
BONUS VIDEO: