TURSKI MOKRI KOLAČ: Najsočnija poslastica sa merama na čašu
IZVOR: N.J. - 22.11.2022 | 09:00
Ovaj jednostavan čokoladni kolač može napraviti i kuvarica početnica!
Napravite jednostavan čokoladni kolač sa merama na čašu. Recept za turski mokri kolač možda nije toliki prepoznatljiv među kuvaricama, ali zasigurno da njegova priprema nije komplikovana, a ne zahteva ni neke posebne namirnice.
Potrebno vam je:
5 jaja
200 grama šećera (ili jedna čaša)
2 Vanilin šećera
200 mililitara ulja (jedna čaša)
200 mililitara mleka (jedna čaša)
Dve čaše brašna
Četiri kašike kakao praha
Prašak za pecivo
Kolač će izgledati ovako:
Foto: Izvor: YouTube/ Domaći Kuhar
Priprema:
Mikserom umutite jaja i dodate običan i vanilin šećer. Dok mutite smesu dodajte ulje i mleko. Mutite smesu laganom brzinom i u nju dodajte i brašno. Nakon što ste brašno sjedinili sipajte i četiri kašike kakao praha. U smesu sipajte jedan prašak za pecivo. Mutite sve dok smesa ne postane tamno braon boje i dok se svi sastojci ne sjedine kako bi trebalo. Izlijte je u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni. Da biste proverili da li je kolač gotov, zabodite čačkalicu. Ako je suva, kolač je spreman. Vadite ga iz pleha tako što ćete pleh okrenuti naopačke i kolač na taj način staviti na tacnu. Pre nego što ga prelijete glazurom, isecite ga na kocke.
Preliv:
U šerpu sipajte jedan vanilin šećer, jednu čašu ulja i pet kašika kakao praha. Sve to umutite ručnom mutilicom. Zatim dodajte tri čaše mleka u smesu. Pusite da se lagano greje na ringli uz stalno mešanje, a kada se smesa lepo sjedini dodajte u nju 100 grama čokolade. Kuvate u narednim minutima. Prelijete već isečene kocke i na vrh svake možete dodati malo iseckanih oraha ili smokvu. Kada se natope, spremne su za uživanje. Prijatno!
BONUS VIDEO: