PRAZNIČNA PITA ZA BADNJI DAN: Originalan recept za posni slatkiš sa višnjama
IZVOR: N.J. - 06.01.2023 | 09:18
Odličan recept za posnu pitu.
Danas je poseban dan koji svi rado slave i žele da baš danas pripreme sve poslastice i praznik provedu u miru i lepoj atmosferi. Danas je Badnji dan, a da bi sve prošlo onako kako treba, potrebno je da se ispoštuju neki običaji, a jedan od njih je i pripremanje posne trpeze. Predlažemo da meni obogatite još jednom odličnom i ukusnom posnom pitom sa višnjama. Sigurno ćete uživati u ovoj poslastici! Pa da pređemo na recept.
Potrebno vam je:
500 grama kora za pitu
1 kilogram višanja
300 mililitara mešavine ulja i kisele vode
1 kesica vanilinog šećera
Pšenični griz i kristal šećer
Foto: Shutterstock
Priprema:
Kore odvojiti po tri u grupi. U pakovanju je bilo 15 kora, pa je tako dobijeno 5 rolata od po 3 kore. Prvu koru poprskati mešavinom ulja i kisele vode, a zatim posuti po njoj šećer, otprilike 3 kašike. Postupak ponoviti sa drugom i trećom korom. S kraja treće kore staviti očišćene višnje. Preko njih sipati 2 kašike šećera, malo vanilinog šećera i 3 kašike griza.
Uviti kore u rolat i staviti u pleh. Ponoviti postupak i sa ostatkom kora. Pitu preliti mešavinom ulja i kisele vode, pa malo posuti šećerom (to će piti dati hrskavost).
Prethodno ugrejati rernu na 250 stepeni. Staviti pitu da se peče i kad bude počela da rumeni smanjiti na 200 stepeni. Peći tako pitu, otprilike, oko 20 minuta, i više ako je potrebno, piše "Kulinarka". Ohlađenu pitu izrezati i posuti je prah šećerom.
Uživajte!