LEKOVITE SEMENKE BUNDEVE: Golicom protiv depresije


IZVOR: Dragana SIMIĆ - 02.02.2018 | 04:14


Zbog magnezijuma kojim obiluju poboljšavaju raspoloženje i pomažu da se lakše zaspi. Bore se i protiv visokog šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

446 kalorija sadrži 100 g sirovih semenki bundeve

Hiljadama godina bundevino seme, poznatije i kao golica, koristi se širom sveta u lekovite svrhe. Za to su zaslužne bogate količine gvožđa, magnezijuma, cinka i vitamina K, koje se nalaze u semenkama ovog jesenjeg povrća.

Obiluju i Omega-3 masnim kiselinama - pravim prijateljem srca, koji reguliše krvni pritisak. Dobre su i u kontrolisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Stručnjaci golicu preporučuju dijabetičarima kao namirnicu koju svakodnevno treba da jedu.

Foto: pixabay.com

574 kalorije sadrži 100 g suvih semenki bundeve

Takođe, žene koje ulaze u menopauzu trebalo bi da uključe semenke bundeve u svoj meni jer je to period kada slabe kosti i dolazi do pojave osteoporoze, a golice zbog velike količine cinka jačaju skelet. Semenke bundeve se koriste za lečenje i prevenciju reumatičnog artritisa. Zbog magnezijuma u sebi smanjuju simptome depresije, nivo stresa i anksioznosti, a pomažu i da se lakše zaspi.

Ulje golice odlično je u borbi sa povećanom prostatom, odnosno hiperplazijom. Ono sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Grickajući pola šake golice dnevno, obezbeđujete 28 odsto dnevnih potreba za gvožđem, 52 za manganom, 46 za magnezijumom, 17 za proteinima i isto toliko odsto za cinkom.

RECEPTI:

Čorba od semenki bundeve

Sastojci:

  • 5 kašika samlevenog semena bundeve
  • 2 manje šargarepe
  • 100 g praziluka
  • manja žuta sveža paprika
  • čen belog luka
  • lovorov list
  • so
  • 5-6 zrna bibera
  • mešavina začina
  • sveži peršun
  • ulje

Priprema: Jednu šargarepu izrendajte na najsitnije rende i sa mešavinom začina po ukusu propržite na malo ulja. Sitno iseckajte praziluk i drugu šargarepu. Takođe, sitno naseckajte papriku i beli luk, te sve to dodajte u sud gde se prži šargarepa. Promešajte. Dodajte lovor, biber u zrnu i nekoliko minuta sve zajedno pržite uz povremeno mešanje. Nalijte sa nešto malo više od litre vrele vode i ostavite da se kuva. Dodajte samlevene semenke bundeve. Posolite po ukusu. Pred kraj dodajte sitno seckani sveži peršun.

Slana pašteta od golice

Sastojci:

  • dve šake golice
  • 2 čena belog luka
  • 5-10 kašika vode (u zavisnosti od gustine koju želite da dobijete)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema: Golicu stavite u seckalicu ili blender i usitnite je što više. Dodajte i ostale sastojke i mutite dok se sve ne izjednači. Ukoliko želite da smesa bude ređa, dodajte još vode. Otužnost ovog namaza razbićete ako dodate kašičicu ili dve senfa, u zavisnosti od ukusa. Ukoliko ne volite senf, u ovu paštetu možete da dodate dve kašičice usitnjenog rena.

Galete sa semenkama bundeve

Sastojci:

  • 100 g golice
  • 100 g semenki lana
  • 100 g susama
  • 100 g semenki suncokreta
  • 400 g brašna
  • prašak za pecivo
  • malo soli (po ukusu)
  • 200 ml piva
  • 200 ml ulja

Priprema: Pomešajte sve semenke i u dobijenu smesu dodajte ulje i pivo. Nakon toga postepeno dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Zamesite testo i vodite računa da ne bude pretvrdo. Razvijte na debljinu od 1,5 do dva centimetra i modlom vadite željene oblike (kao galete, pogačice ili neki drugi oblik). Slažite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni dok ne porumene