OMILJENI UKUS IZ DETINJSTVA: Recept za mekane slane štapiće
IZVOR: N.J. - 23.01.2023 | 09:22
Ovo je jelo koje miriše na detinjstvo.
Slani štapići su odličan prilog uz svako jelo, kao slasni i topli mogu se jesti još za doručak. Za ručak uz, na primer, toplu čorbu, ili za večeru mnogi ih vole uz mlečni namaz ili jogurt. Kako vi volite da jedete slane štapiće? Da li ste onaj tip ljudi koji bi rado ovu slanu namirnicu pomešao sa nekom slatkom, kremom na primer?
Kako god da jedete, u ovom receptu ćete uživati! Evo šta vam je potrebno za pripremu:
Jedan svež kvasac
Dve kašike šećera
Dve kašike brašna
300 mililitara mleka
Dve pune kašike grčkog jogurta
650 grama mekog brašna
Šest kašika ulja
Jedna kašika soli
Slani preliv:
Jedna kašika soli
Dve kašike brašna
1/3 praška za pecivo
Malo sode bikarbone
Voda po potrebi
Foto: Printscreen
Priprema:
Prvo izdrobite kvasac, a onda dodate dve kašike šećera i dve kašike brašna. Prelijete sa 300 mililitara blago toplog mleka i ostavite da stoji par minuta, da se aktivira kvasac. Sa ostalim sastojcima umesite testo. Ostavite oko 20 do 30 minuta da naraste. Uključite rernu na 190 stepeni da se greje, a za to vreme formirate štapiće. Ubaciti ih da se peku dok ne dobiju blago zlatnu boju. Dok se štapići peku pravite preliv - pomešati brašno, so i prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa po malo vode dok ne dobijete smesu malo gušću od one za palačinke. Kada izvadite štapiće, pospite ih prelivom i vratite u rernu na ne više od tri minuta. Kada budu gotovi premažite sa malo ulja. Ako u ulje dodate i malo belog luka u prahu, biće sigurno još lepši, piše "Milas hommejd".