PROBAJTE PRIRODNIJI NAČIN LEČENJA: Napici od đumbira brže leče grlo
IZVOR: - 03.02.2018 | 04:14
Osim što se prave lako, septolete su ukusne, potpuno bezbedne i često delotvornije od apotekarskih, pa su idealan lek i za decu.
Da bi ublažila simptome prehlade i gripa, koji su u ovo doba godine veoma česti, većina ljudi koristi apotekarske preparate. Jedni od najpopularnijih su septolete protiv kašlja i bolova u grlu. Iako većina njih pomaže, barem kratkoročno, ovi preparati uglavnom su puni šećera i hemije. Zato je, savetuju ruski lekari, bolje napraviti septolete u sopstvenoj kuhinji, od prirodnih sastojaka. Osim što se prave lako, ukusne su, potpuno bezbedne i leče brže, pa su idealan lek i za decu.
Za pripremu se najčešće koriste sastojci poput đumbira, koji smiruje upale, limuna, koji je bogat izvor vitamina C, i meda, koji deluje antiseptično. Predstavljamo vam dva najpopularnija recepta za pravljenje septoleta.
RECEPTI
OD LIMUNA, MEDA I ĐUMBIRA
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- čaša šećera
- 1/2 čaše vode
- supena kašika soka od limuna
- supena kašika meda
- 1/2 kafene kašičice đumbira u prahu
- 1/4 kafene kašičice karanfilića u prahu
Priprema:
U posudu sa šećerom dodati vodu, sok od pola limuna, kašiku meda, đumbir i karanfilić. Zagrevajte dok se šećer ne istopi i tečnost ne provri, stalno mešajući. Kada se zgusne, sklonite sa vatre, ostavite da se prohladi, mešajući povremeno. Dok se smesa hladi, na pleh stavite papir za pečenje. Kad se tečnost prohladi i dobije strukturu gustog sirupa, kašikom sipajte na papir količinu dovoljnu za jednu septoletu. Pospite sa malo šećera u prahu kako se ne bi zalepile kada ih skinete sa papira. Kada se potpuno ohlade i stegnu, stresite ih sa papira. Čuvajte u metalnoj kutijici.
OD NANE I CIMETA
Foto: pixabay.com
Sastojci:
- kašika svežih usitnjenih listova nane
- kašika cvetova kamilice
- 1/2 kašike cimeta
- 1/2 kašike rendanog đumbira
- 3/4 šolje kipuće vode
- 3/4 šolje meda
- etarsko ulje nane ili kamilice
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Potopite nanu, kamilicu, cimet i đumbir u vodu i ostavite da se kuva do ključanja. Potom bilje procedite i sjedinite sa medom. Kuvajte ga na umerenoj vatri dok ne postane sirupasto. Onda ostavite da se malo prohladi, pa dodajte tri do četiri kapi ulja. Na pek-papiru formirajte oblike.