DORUČAK ZA 15 MINUTA: Pohovana palenta je savršeno zimsko jelo!


IZVOR: N.J. - 13.02.2023 | 09:00


Da li ste nekada jeli pohovanu palentu?

Foto: YouTube/ Jelajelena Petrović
DORUČAK ZA 15 MINUTA: Pohovana palenta je savršeno zimsko jelo!

Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete raditi po ukusu. Palenta je jeftino i brzo jelo, lako se priprema i za 15 minuta možete uživati u hrskavom i toplom doručku. Odlična je i kao samostalno, ali možete je jesti i kao prilog uz neko jelo.

Potrebno vam je:

Palenta oko 500 grama

1, 5 litra vode

Jedna puna kašičica soli po ukusu

100 grama rendanog parmezana

Biber

Kockica putera za podmazivanje

Foto: youtube.com/MojaMalaKuhinja

Palenta pripremljena na tradicionalan način

Za pohovanje:

Tri jajeta

Malo soli

Oko 100 grama brašna

Oko 200 grama prezli

Ulje za prženje

Grčki jogurt ili neki drugi umak za mazanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i so i pustite da provri. Kada je provrilo dodajte palentu i sklonite malo sa ringle. Mešajte da se ne stvore grudvice, a onda dodajte i malo bibera. Smesu prebacite u tepsiju i pustite da se ohladi  (tepsiju premazanu puterom).

Ohlađenu palentu iseći na 20 kockica. Jaja posoliti i umutiti viljuškom, pripremiti brašno i prezle.

Svaku kockicu uvaljati sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržiti u malo dubljem ulju, isprženu palentu staviti na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi, piše “Receptor”.

BONUS VIDEO: