STOMAK VAM JE KAO BALON KOJI JE SPREMAN DA PUKNE: 20 namirnica pomoći će vam da smanjite NADIMANJE, ublažavaju simptome i smiruju
IZVOR: N.J. - 18.03.2023 | 11:15
Tri namirnice izazivaju nadimanje, a 20 može da spreči isto.
Nadimanje nakon što pojedete mnogo različitih namirnica nije razlog za brigu, ali evo koju hranu možete neometano konzumirati. Nadutost je kada osećate da vam je stomak natečen ili povećan nakon jela.
Nadimanje se može dogoditi tokom menstrualnog ciklusa ili konzumiranja različitih namirnica i najčešće se dešava jednom nedeljno. Neka hrana potencijalno može pogoršati nadutost zbog visokog sadržaja FODMAP-a (nesvarljivi kratkolančani ugljeni hidrati koji su osmotski aktivni).
Evo koje namirnice imaju nizak unos FODMAP – a i ne uzrokuju nadutost.
Pomorandže, špagete sa tikvicima, jogurt, artičoke, đumbir, bademi, čaj komorač, cimet, borovnice, šargarepa, piletina, krastavac, ovsena kaša, grožđe, limunada, kimči, jaja, riba i kinoa.
Ako postoji stalna nadutost onda biste morali da odete kod gastroenterologa.
Foto: Shutterstock
Krivci za nadutost
Neka hrana može uzrokovati probavne smetnje, nadutost, a promene u ishrani pomažu u ublažavanju simptoma. Nadutost je veoma česta, a oko 30 odsto ljudi kaže da je nekada doživljava.
Pasulj
Sadrži velike količine proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Ali većina pasulja sadrži šećere. Ako više puta menjate vodu u kojoj pasulj stoji dok se priprema, to može smanjiti nadutost.
Foto: pixabay.com
Sočivo
Takođe sadrži velike količine ugljenih hidrata i proteina, ali i gvožđa. Zbog visokog sadržaja vlakana kod nekih ljudi može izazvati nadutost. To posebno važi za ljude koji nisu navikli da unose toliko vlakana. Samo smanjite porcije kada jedete i to je to.
Gazirana pića
Ona su čest uzrok nadimanja. Kada ga pijete povećava se pritisak u stomaku. Zdrava alternativa je kafa, čaj, negazirana voda i pokušajte da ogrničite unos gazirana pića.