NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA JABUKAMA OD GOTOVIH KORA: Bukvalno se topi u ustima!
IZVOR: N.J. - 29.03.2023 | 10:05
Pita sa jabukama je neprevaziđena.
Pita po receptu naših baka je najlepši slatkiš koji ćete probati. Upravo, to je omiljena poslastica svih nas, a ako je spremate po ovom receptu bolju nećete probati.
Sastojci za četiri rolne:
500 grama tankih kora
1.5 kg jabuka, odnosno oko 1 do 1.2 kg izrendanih
Šećer
Ulje
Griz
Cimet
Sastojci po jednoj rolni, okvirno:
125 grama kora
250 - 300 grama izrendanih jabuka
5 ravnih kašika šećera, oko 70 grama
Oko 40 ml ulja
1 ravna kašičica griza
1/2 kašičice cimeta
Foto: YouTube/ Emilina kuhinja
Priprema:
Jabuke oguliti i izrendati. U jednu šolju sipati oko 150 mililitara ulja, u drugu sasvim malo vode, recimo 50 mililitara. Kore podeliti na četiri špila. U zavisnosti od debljine kora biće ih 3, 4, 5... po rolni. Izrendane jabuke podeliti okvirno na četiri dela - otprilike bi trebalo da bude 250 - 300 grama jabuka po rolni.
Rernu uključiti na 200 stepeni. Prvu koru poprskati uljem pa četkicom ovlaš umočenom u vodu razmazati ulje da cela kora zasija, i posuti ravnom kašikom šećera. Svaku sledeću, do poslednje, isto tako.
Na jednu trećinu površine poslednje kore rasporediti jabuke, preko jabuka sipati dve kašike ulja, dve kašike šećera, poprašiti jednom ravnom kašičicom griza, posuti cimetom. Umotati u rolnu i staviti na pleh obložen pek papirom.
Na isti način uviti i ostale tri rolne. Četkicom premazati sve rolne mešavinom ulja i vode. Peći oko 45 minuta na nižem nivou u rerni, na 180 – 200 stepeni ili dok pita lepo ne porumeni. Pokriti čistom krpom i ostaviti da se ohladi. Pred služenje posuti prah šećerom, pišu “Provereni recepti”.