MANASTIRSKI POSNI KOLAČ: Mekano testo sa orasima i džemom


IZVOR: N.J. - 01.04.2023 | 09:17


Uživajte u toplom kolaču po ovom kišnom danu.

Foto: YouTube/ Emilina kuhinja
MANASTIRSKI POSNI KOLAČ: Mekano testo sa orasima i džemom

Veruje se da se ovaj kolač sprema u manastirima jer je veoma jednostavan i po sastojcima i po pripremi. U testu se mešaju džem po ukusu i orasi i pravo je osveženje za ovaj tmuran dan. Pogledajte recept i spremite kolač.

Sastojci:

400 mililitara vode (2 čaše od po 2 dl)
12 kašika šećera
20 kašika brašna
8 kašika oraha (mlevenih i seckanih, takođe i blendiranih) to je oko 150 grama
4 pune kašike ređeg (domaćeg) pekmeza, kiselkastog ukusa (korišćen je domaći od breskve)

Posip: 4 kašike istog pekmeza i dve šake oraha.

Foto: YouTube/ Emilina kuhinja

Manastirski kolač poslužen na tanjiru

Priprema:

U toplu vodu dodati šećer i pekmez i malo mešati da sve krene da se topi. Onda dodajte brašno i prašak za pecivo i lepo sjediniti žicom, kako ne bi bilo nikakvih grudvica. Onda, umešati orahe i opet sve izmešati. Istresti u obložen pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 30 minuta. Pečen kolač odmah premazati pekmezom i posuti orasima i ostaviti da se ohladi. Kasnije iseći u željeni oblik, pišu "Domaći recepti".

Uživajte!

BONUS VIDEO: