BOSANSKA MASLENICA: Recept za početnike, sve objašnjeno korak po korak (FOTO GALERIJA)
IZVOR: N.J. - 02.04.2023 | 09:31
Može se pripremati na više načina.
Ovako se pravi najlepše testo. Iako možda deluje komplikovano, ako pratite korake maslenica će vam uspeti. Probajte do detalja objašnjen recept za maslenicu.
Sastojci:
600 grama mekog pšeničnog brašna
8 grama soli
60 ml ulja (jedan deo za testo drugi za kore)
320 ml mlake vode
U brašno dodajte so i oko 40 ml ulja. Dodajte vodu i mesite testo ručno. Mesite dok ne dobijete ujednačenu masu.
Pokrijete ga salvetom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
Premesite ga pa ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Opet ga premesite i oblikujte u kuglice. Testo podelite na četiri dela i svaku premažite uljem. Pokrijete providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste.
Preliv:
150 grama maslaca
200 grama pavlake za kuvanje ili kajmaka
50 mililitara ulja
Sve to otopite na laganoj vatri (nikako da proključa). Kada je otopite neka ostane na toploj ringli jer ne sme da se stvrdne. Kore zamesite dan pre pa ostavite u frižideru ili možete i isti dan ali da stoje bar sat vremena pre razvlačenja. Razvucite malo oklagijom pa onda rastegnite rukama preko celog stola i prelijte smesom.
Savijate ih kao na fotografijama iznad uz dodavanje fila. Kada je savijete prebacite u pleh koji prethodno malo podmažete ovim filom. Razvucete drugu koru preko stola pa u sredinu stavite ovu prvu i sa njom “zatvorite” maslenicu. Kad god imate prostora da dodate malo fila, uradite to. Tako radite dok ne potrošite sve četiri kore.
Pritisnite je malo gore da vazduh izađe.
Peče se na 190 stepeni oko pola sata.