OVAKO NAJJEDNOSTAVNIJE NAPRAVITE VENAC I ZECA OD TESTA: Ukrasite trepezu i oduševite ukućane (FOTO/VIDEO)


IZVOR: N.J. - 07.04.2023 | 16:30


Ako i vi volite da spremite nešto lepo za Uskrs, morate probati ovo testo.

Foto: Instagram video/ slatkadomacica
OVAKO NAJJEDNOSTAVNIJE NAPRAVITE VENAC I ZECA OD TESTA: Ukrasite trepezu i oduševite ukućane (FOTO/VIDEO)

Pogledajte ovogodišnje predloge za praznike. Uskršnji zeka, jaja i možda još neke figure sigurno će krasiti trpezu, ali šta je sa hranom? Da bi sve bilo perfektno, morate i pripremti testo. Odvojili smo za vas dva dekorativna testa koja će upotpuniti sto i izgledaće kao da su pripremali profesionalci. Inspirišite se za nešto potpuno drugačije, jer je vreme za promene. Pokazaćemo vam kako da napravite venčice i zečice od testa.


Testo:

- 250 grama brašna
- 100 mililitara toplog mleka
- 50 grama šećera
- pola kocke svežeg kvasca
- prstohvat soli
- jedno jaje
- 60 grama putera
- jedno belance za premazivanje
- krupan šećer za ukras POGLEDAJ GALERIJU


Priprema:

1. Puter istopiti i odložiti sa strane. Od izmerene količine šećera odvojiti jednu kašiku i dodati u toplo mleko kao i kvasac. Smesu promešati da se kvasac rastvori i ostaviti da odstoji 5 minuta.

2. Nakon toga u posudu staviti brašno, jaje, smesu od mleka i kvasca, so i puter. Umestiti dok ne nastane lepljivo testo, ručno ili uz pomoć miksera. 

3. Testo prekriti i ostaviti na toplom da naraste, nekih 45 minuta.

4. Na podlogu posuti brašno, premesiti testo i formirati loptu. Loptu zatim podeliti na 16 delova od kojih se ponovo prave loptice.

5. Za venčiće potrebno je napraviti po 2 pramena dužine 30 centimentara. Njih zatim uviti u spiralu i formirati venčić. Obratite pažnju da otvor venčića bude dovoljno velik kako bi u njega nakon pečenja stalo jaje.

6. Zeke napravite tako što oko jedne loptice uvijete jedan pramen, uvijete ga dva puta na jednu stranu i krajeve pritisnete kako bi izgledali kao uši.

7. Gotovo testo premažite belancetom i na repove zečića pospite krupan šećer.

8. Testo peći na 160 stepeni u zagrejanoj rerni 20 minuta, objašnjava "Slatka domaćica".

BONUS VIDEO: