Namirnice koje možete da koristite i posle isteka roka i BEZBEDNI STE!


IZVOR: Večernje novosti, Republika - 10.02.2018 | 04:14


Tvrdi sir možete koristiti dugo posle isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsecite. Meki sirevi, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg mogu imati otrovne bakterije, poput listerije.

Foto: pixabay.com

Tvrdi sirevi se ne kvare tako lako

Profesionalni kuvari često insistiraju na svežem voću i povrću, ali kad su u pitanju industrijske namirnice, svežina nije uvek presudna. Neke namirnice možete koristiti i nakon isteka roka, dok sa drugima treba postupati oprezno.

Sir

Tvrdi sir možete koristiti dugo posle isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsecite. Veoma tvrd sir, poput parmezana, sazreva i dve godine. Ali obratite pažnju na meke sireve, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije, poput listerije. Zato sa mekim sirom ne rizikujte, ako niste sigurni, dobro ga termički obradite.

Pirinač

Sušenje je proces koji veoma dugo čuva namirnice, pa pirinač slobodno koristite još dugo nakon datuma koji je ispisan na kutiji, jedino što ćete morati duže da ga kuvate. Isto važi za sušene začine, verovatno će imati slabiji ukus, ali su bezbedni za upotrebu.

Konzerve

Ako nisu oštećene i niste ih držali na suncu, slobodno ih koristite bez obzira na to šta je u njima, riba, paradajz, pasulj.

Foto: pixabay.com

Jaja mogu da stoje duže, ali ih morate termički obraditi

Jaja

Ako su miris i izgled normalni, slobodno ih koristite u receptima koji traže zagrevanje jaja, na primer za pečene kore za tortu, omlete, fritate. Predostrožnosti radi, nemojte da ih koristite u musevima bez termičke obrade.

Hleb

Ako kupujete dugotrajni hleb, slobodno ga koristite nekoliko dana nakon isteka roka. U slučaju buđi, upotrebite hleb za prženice, poparu ili tople sendviče.

Foto: pixabay.com

Keks iz otvorene kese treba samo podgrejati

Keks

Ako je u otvorenoj kesi, neće više biti tako hrskav, ali možete da ga zagrejete u rerni.