OVE NEOBIČNE REAKCIJE TELA GOVORE DA STE ALERGIČNI NA SLEDEĆE ČETIRI NAMIRNICE, A JAVLJAJU SE DESET MINUTA NAKON JELA: Posebno je opasno za jednu grupu ljudi
IZVOR: N.J. - 06.04.2023 | 12:23
Alergija na polen može uzrokovati curenje nosa, stalno kijanje i svrab očiju.
Ljudi koji su alergični na polen moraju se pozabaviti reakcijom preosetljivosti na hranu poput voća, povrća i orašastih plodova. Lekar opšte prakse Sabahu Salman ističe da PFS (Sindrom polenske intolerancije hrane) pogađa one koje imaju prolećnu ili letnju groznicu iako to nije uvek slučaj.
Šta je sindrom polenske intolerancije na hranu
- Mnoge namirnice biljnog porekla, poput voća i žitarica, imaju proteinsku strukturu koja je po obliku vrlo slična polenu u vrstama drveća, trava i korova koji uzrokuju polensku groznicu. Vaš imunološki sistem ne prepoznaje uvek razliku između polena koji udišete sa drveća i strukture polena u biljnoj hrani koju jedete. Sindrom polenske intolerancije na hranu nastaje kada imunološki sistem prepozna proteine iz hrane koju jedete kao alergen i stvara alergijsku reakciju, što rezultira simptomima sličnim polenskoj groznici - objašnjava ona.
Foto: Photo by cottonbro from Pexels
Hrana koja uzrokuje sindrom
Doktorka naglašava da su sveže voće, sirovo povrće i orašasti plodovi namirnice koje obično izazivaju PFS.
- Iako gotovo svako voće, povrće ili orašasti plodovi mogu izazvati reakciju, posebno sirove jabuke, sveže breskve, kivi, lešnici i bademi uobičajeni su okidači. Oni koji imaju ovaj sindrom moraće da izbegavaju te četiri namirnice.
Simptomi
- Simptomi su obično blagi i jave se 10 minuta nakon konzumiranja hrane na koju ste alergični. Ovi simptomi mogu uključivati crvenilo, svarb i blago oticanje usana, jezika, unutrašnjosti usta, ušiju i grla - kaže doktorka i dodaje:
- Neki ljudi primećuju simptome samo dok pripremaju hranu. Na primer, čestice hrane u vazduhu mogu izazvati kijanje, curenje nosa i iritaciju očiju, a guljenje voća i povrća može dovesti do iritacije kože - objašnjava.
Foto: Shutterstock
Prva reakcija na hranu - šta uraditi?
- Sve što bi trebalo da uradite je da prestanete da jedete hranu i popijete malo vode kako biste zaustavili simptome. Reakciju možete sprečiti ako se hrana dobro skuva ili konzervira, alergeni će biti denaturirani i ne bi trebali uzrokovati problem. To znači da supa koja sadrži hranu koja izaziva alergije možda neće izazvati simptome, ali prženo povrće - koje je vrlo lagano kuvano - može biti problem. Neki ljudi takođe smatraju da mogu tolerisati određene vrste iste hrane. Na primer, jedna sorta jabuke može izazvati reakcije, a druga ne.
U nekim slučajevima priprema hrane može izazvati simptome, pa nošenje rukavica ili čišćenje namirnica pod vodom koja teče biće učinkovito rešenje, piše "Miror".