AKO PRETERATE SA SLEDEĆOM HRANOM, NADUTOST JE NEIZBEŽNA: Jedno piće može pomoći, inače će stomak biti nemiran ceo dan


IZVOR: N.J. - 17.04.2023 | 16:09


Za Vaskrs svi su spremili veliku gozbu, a zbog mnogobrojnih jela nadutost je neizbežna.

Foto: Unsplash/Rumman Amin
AKO PRETERATE SA SLEDEĆOM HRANOM, NADUTOST JE NEIZBEŽNA: Jedno piće može pomoći, inače će stomak biti nemiran ceo dan

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim proslavljamo vaskrsenje Isusa Hrista. Između ostalog kako taj dan teče u lepom prazničnom raspoloženju, ljudi vole da ga pripreme najbolje što mogu. To obično podrazumeva preterivanje u hrani kako za doručak, tako i za ručak i čini se kao da nezdravim obrocima nema kraja. Da biste smirili vaš stomak morate konzumirati neki od sledećih čajeva kao što su nana, kamilica ili čaj od đumbira.

Takođe, da biste se oslobodili nadutosti konzumirajte vodu i to pre obroka, kako bi se smanjio višak soli.

Sa druge strane, bitno je i da znate koje namirnice izazivaju nadutost, a konzumiraćete ih ovih dana više nego inače.

Foto: Unsplash/ Debby Hudson

Jaja za Vaskrs

Gazirana pića

I ona su zasigurno na trpezi ovih dana, stoga gazirana pića bi trebalo da izbegnete koliko možete. Pored gaziranih pića i alkohol može izazvati nadutost. Mehurići u piću dovode do nadimanja, iako mnogi misle da će im baš to pomoći da lakše vare hranu.

Foto: pixabay.com

Sokovi i kokteli - društvo nazdravlja

Hleb

Vaskršnji ručak ne može proći bez makane, obično vrele pogače. Hleb je bogat ugljenim hidratima i to onim lošim. Zato bi trebalo izbegavati najviše peciva, ali nadutost izaziva i testenina, pirinač i žitarice. Mada verujemo da će fokus za praznike više biti na pecivima, ne na testenini.

Foto: YouTube/ Moj kutak

Domaća gibanica

Začini i slana hrana

Nemojte preterati sa začinima i slanom hranom! Posledica je nakupljanje tečnosti u telu, ali i nadutost. Definitivno bi trebalo izbegavati crni biber, sirće, čili u prahu, luk, kečap - sve to povećava smetnje u varenju. Na stomak pozitivno deluju kurkuma, cimet i nana.

BONUS VIDEO: