PREUKUSNO JELO SA USKRŠNJIM JAJIMA: Recept koji svi obožavaju - ovako ćete najbolje iskoristiti višak od praznika!
IZVOR: N.J. - 18.04.2023 | 09:27
Jelo sa jajima će vas oduševiti!
Posle Uskrsa svi imamo višak kuvanih jaja i tražimo način kako da ih iskoristimo. Probajte preukusan tart za doručak ili brzu večeru, neće vas razočarati.
Sastojci:
2 kuvana žumanaca
Jedno sirovo žumance
120 grama margarina ili putera
250 grama brašna (pola integralno, pola belo)
4 velike kašike kefira ili jogurta
Punjenje:
100 grama slanine
1 komad veće tikvice
3 jaja
250 grama kisele pavlake
so, ulje, muskatni oraščić
Foto: Izvor: Printscreen/ YouTube/ Gurman TV
Priprema:
Kuvana žumanca propasirati kroz sito i pomešati ih sa sirovim žumancetom. Dobro izmešati, posoliti i dodati puter ili margarin sobne temperatutre. Umutiti mikserom da se sjedine, pa dodati brašno. Pomalo dolivati kefir ili jogurt da se formira meko, malo lepljivo testo. Staviti ga u kesu i u frižider bar pola sata.
Dok je testo u frižideru slaninu iseći na štapiće i na maloj kašičici ulja ispržiti je da postane kao čips. Dodati tikvicu isečenu na tanke kolutove i dinstati još 5 minuta da i tikvica omekša i poprimi ukus slanine. Ostaviti da se ohladi a za to vreme umutiti jaja, dodati im malo začina i kiselu pavlaku. Može i mešavina 2/3 kisele pavlake i 1/3 pavlake za kuvanje.
Testo razvući u podmazan kalup za tart, pokriti ga pek papirom posuti zrnima pasulja i staviti u rernu ugrejanu na 180 stepeni. Posle 15 minuta izvaditi, skloniti papir, rasporediti slaninu i tikvice pa preliti jajima i pavlakom i vratiti u rernu.
Kad se odgore uhvati zlatno smeđa korica isključiti rernu i ostaviti da se tart ohladi, prenosi "Kulinarka".