OMILJENI KOLAČ STARE JUGOSLAVIJE: Baš lako se prave i što duže stoje, lepši su!
IZVOR: N.J. - 24.04.2023 | 09:25
Kolač koji svi vole!
Recept za padobrance objašnjen je do detalja tako da ga mogu svi pripremiti. Što duže stoje ukus je lepši, jer ovo je tip kolača koji se "suši". Pogledajte recept u nastavku.
Sastojci:
Tri belanca
300 grama šećera u prahu
Jedna kašika ceđenog soka limuna
350 grama mlevenih oraha
Za fil:
Tri žumanceta
Dve kašike kristal šećera
Dve kašike brašna
70 mililitara hladnog mleka
70 grama margarina ili maslaca
Dve kašike šećera u prahu
Priprema:
Odvojite tri belanca i posebno uh umutite dok ne postane penasto, a onda dodajte postepeno 300 grama šećera u prahu. Smesa ne treba da bude čvrsta kao sneg. Dodajte 350 grama mlevenih oraha i promešajte kašikom. Stavite papir za pečenje u pleh u kom ćete peći kolačiće. Malom kašikom vadite krugove. Pravite dovoljno razmaka između kolača i neka ne budu preveliki. Od ove količine fila dobićete tri velika pleha kolačića. Stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 150 stepeni oko 30 minuta. Moraju se potpuno ohladiti.
Fil:
U drugu posudu stavite tri žumanceta i dve velike kašike šećera. Mutite dva minuta mikserom, dodajte dve kašike brašna i mutite još pola minuta. Žumanca prespite u šerpu, kuvajte na skroz blagoj temperaturu uz stalno mešanje. To radite sve dok smesa ne postane jako žuta i dok se ne stegne.
U tanjir stavite 70 grama margarina i dve kašike šećera u prahu. Sjedinite viljuškom. Fil od jaja prespite u posudu za mućenje opet i mutite dodajući kašiku po kašiku margarina. Mažite fil na donju stranu i preklopite ih. Trebalo bi da stoje jedan dan da bi ukus bio čaroban.
Uživajte!
BONUS VIDEO: