ZDRAV HLEB JE POSTAO RETKOST: Naučite da ga sami napravite!
IZVOR: Blic žena, Republika - 14.02.2018 | 04:14
Bez hleba se ne može! To je namirnica koja povezuje kulture širom sveta, jer gotovo da nema zemlje u kojoj se ne jede hleb, u manjoj ili većoj količini. On je sastavni deo brojnih narodnih običaja vezanih za plodnost, život, blagostanje, gostoprimstvo i dom.
A izbor je zaista veliki: presni, kukuruzni, hrono, ječmeni, pogača, vekna ili somun, polubeli, crni, sa dodacima itd... Uz nekoliko pravih poteza možete da napravite hleb kojim ćete oduševiti svoje ukućane i drage goste.
Hleb sa začinskim biljem svakoga će ostaviti bez daha. Možete ga poslužiti vrućeg ili ohlađenog uz obrok, a možete ga jesti i samog koliko je dobar.
Foto: pixabay.com
Ništa kao kada kuća zamiriše na vruć hleb ili pogaču! Za dobru pogaču ima mesta na svakom stolu. Njen ukus svaki zalogaj čini potpunijim i slađim, ona se slaže sa svakim jelom, a možete je pripremiti na različite načine.
Pogača rascvetani cvet će vas oduševiti svojim izgledom i uopšte nije komplikovana za pripremu iako se tako na prvi pogled čini. Samo pažljivo sledite uputstva i nema gde da pogrešite! Možete napraviti i razne punjene pogače. Uvijena pogača sa sirom je zaista posebna. Testo se premazuje sa otopljenim puterom i smesom od sira, pavlake i peršuna, pa joj sve to daje jedan zaista neverovatan ukus kojem niko ne može da odoli.
Foto: pixabay.com
Ukusna i zdrava kukuruzna pogača se pravi zaista jednostavno!
Recept:
U posudu se stavi izmrvljen kvasac i šećer i prelije sa 50 mililitara mlake vode. Ostavi se da uskisne, pa kada kvasac uskisne doda ostatak vode, mast i so. Brašno i palenta se pomešaju, pa i to doda postepeno i umesi testo. Od testa se formira željeni oblik i stavi u podmazanu tepsiju, pa se peče u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Brzo i lako, zar ne?
Foto: pixabay.com
Način priprema hleba zaista vam daje mogućnost da se poigrate testom kako god želite i da brzo napravite jedan posebnog izgleda i ukusa, baš po vašoj želji!