KOLAČ OD JABUKA SA MEKANOM KORICOM: Topi se pri svakom zalogaju, a samo iskusne domaćice znaju ovaj recept
IZVOR: N.J. - 09.05.2023 | 09:30
Ovo je jedan od najstarijih recepata.
Kolač sa pudingom od vanile i jabuka jedan je od najstarijih, a svaka baka recept zna napamet. Idealan je za leto zato što osvežava, nije prejak i mnogo sladak. Pogledajte recept u nastavku.
Potrebno je:
Četiri jajeta
160 grama brašna
160 grama šećera
1, 5 kašičice praška za pecivo
60 mililitara tople vode
60 mililitara suncokretovog ulja
Fil:
1 kilogram jabuka
1 litar vode ili soka od jabuka
180 grama šećera
Dva pakovanja pudinga od vanile
Prstohvat cimeta
Gornji sloj:
500 mililitara slatke pavlake
Foto: YouTube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte belanca i umutite ih penasto. U drugoj pomešajte žumanca i šećer i mutite dok smesa ne postane svetlo žuta. Dodajte ulje i malo vode toj smesi.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte u žutu smesu. Iz dva puta umešajte u žutu belu smesu. Prvi deo brzo umešajte da bi testo bilo mekše, a drugi put sporije.
Testo sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 do 25 minuta. Nakon pečenja koricu odvojite nožem od pleha. Ostavite da se potpuno ohladi i vratite u pleh koji će vam služiti za tortu. Mora biti stabilna i čvrsta. Jabuke oljuštite i sitno iseckajte.
Dve trećine od ukupne količine vode sipajte u lonac, dodajte šećer i cimet, a zatim prokuvajte. Ostatak vode pomešajte sa pudingom. Smanjite temperaturu gde je voda i dodajte jabuke, a onda ih kuvajte minimalno 20, a maksimalno 30 minuta. Nakon tog vremena, dodajte puding jabukama. Biskvit prelijete jabukama. Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda i u frižideru jedan do dva sata.
Umutite slatku pavlaku i njom dekorišite slatkiš.