JOGURT TORTA SA VIŠNJAMA: Ključan je raskošan fil koji će samo ovako uspeti
IZVOR: N.J. - 13.05.2023 | 09:30
Jogurt torta mnogo je primamljivija nego što zvuči.
Verovatno ste i sami čuli ili naleteli na različite verzije torte sa jogurtom. Možda ne zvuči primamljivo, ali promenićete mišljenje nakon svih fotografija. Osvežavajuće i jednostavno za pripremu, već danas moglo bi da se nađe na vašem meniju. Ako želite da isprobate kombinaciju voća i jogurta, nemojte više čekati!
Foto: Printscreen/ YouTube/ lecker essen
Sastojci:
Za džem:
500 grama višanja (smrznutih)
70 grama kukuruznog skroba
150 grama šećera
150 mililitara vode
Za testo:
3 žumanceta
Prstohvat soli
80 grama šećera u prahu
80 grama otopljenog putera
1 kašičica ekstrakta vanile
200 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
500 grama grčkog jogurta
50 grama kukuruznog skroba
1 kašičica ekstrakta vanile
3 belanceta
Prstohvat soli
130 grama šećera
Foto: Printscreen/ YouTube/ lecker essen
Priprema:
U šerpi pomešajte višnje koje ste odmrzli i ocedili od viška vode, zatim dodajte skrob, šećer i vodu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa prstohvatom soli i šećerom u prahu, pa dodajte istopljeni puter. Promešajte, pa dodajte vanilu i prosejano brašno. Umesite testo, pa isecite manje parče, pokrijte ga folijom i stavite u zamrzivač na 15 minuta. U kalup za kuglof (ili običan okrugli) utisnite veći komad testa, po dnu i ivicama. Sipajte džem od višanja i poravnajte. Umutite jogurt, skrob i vanilu, a u drugoj posudu kratko umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u jogurt i lagano umešajte. Fil sipajte preko voća i poravnajte. Izvadite testo iz zamrzivača, pa izrendajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, piše "Stvar ukusa".