AKO VAS ČESTO MUČI GORUŠICA, RAZLOG JE OVA HRANA KOJU JEDETE: Evo šta je izaziva, a jedan sok posebno je RIZIČAN


IZVOR: N.J. - 09.05.2023 | 12:30


Gorušica je neugodan simptom koji je prilično čest, a ljudi ga opisuju kao bolan osećaj žarenja u donjem delu grudi koji se širi prema ustima.

Foto: Shutterstock
AKO VAS ČESTO MUČI GORUŠICA, RAZLOG JE OVA HRANA KOJU JEDETE: Evo šta je izaziva, a jedan sok posebno je RIZIČAN

Ako često imate gorušicu, možda ste primetili da je određena hrana može izazvati ili pogoršati.

Gorušica je najčešći simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), gastrointestinalnog poremećaja. 

GERB se razvija kada sadržaj želuca ide nazad u jednjak, uzrokujući simptome kao što su:

Gorušica

Podrigivanje

Bol u grudima

Kiseli ukus u ustima 

Normalno, želučana kiselina ne dolazi do jednjaka zbog barijere između jednjaka i želuca koja se naziva donji ezofagealni sfinkter (LES).

Foto: Shuttestock, Pixabay

Mučnina nakon jela

Ostali faktori koji mogu povećati rizik od razvoja GERB - a uključuju:

Pomereno pražnjenje želuca

Hijatalna hernija

Gojaznost

Stariji ste od 50 godina

Pijenje velikih količina alkohola

Pušenje

Trudnoća 

Oni koji imaju poremećaj mišićno - koštanog sistema

Uzimanje određenih lekova

Ako imate gorušicu, otkrićete da izbegavanje određene hrane pomaže u kontroli simptoma.

Foto: Photo by Silas Baisch on Unsplash

Pljeskavica sa slaninom i jajima

Evo 5 namirnica koje mogu izazvati gorušicu:

1. Hrana bogata mastima

Hrana sa visokim udelom masti može je uzrokovati, pogotovo masna hrana kao što je krompir ili pica.

2. Mint

Često se smatra da vrste poput peperminta i zelenog minta umiruju probavne smetnje. Međutim, postoje neki dokazi da ove vrste mogu izazvati gorušicu.

Ako osetite gorušicu nakon konzumiranja proizvoda od mente, možda bi trebalo da ih eliminišete iz ishrane kako biste videli hoće li vam pomoći u borbi protiv problema.

3. Sokovi od citrusa

Konzumiranje sokova od citrusa može izazvati simptome gorušice. Ljudi obično navode da sokovi od pomorandže i grejpa najviše izazivaju takve simptome.

Foto: pexels.com

Sok od pomorandže

4. Čokolada

Čokolada je još jedan uobičajeni okidač za gorušicu. Sastojci u čokoladi poput kakaa i kofeina mogu opustiti LES i povećati izloženost jednjaka kiselini. Mnogi ljudi prijavljuju simptome gorušice nakon konzumiranja čokolade.

5. Začinjena hrana

Začinjena hrana poznata je po tome što izaziva gorušicu.  Osim toga, začinjena hrana može iritirati već upaljeni jednjak, a to pogoršava i simptome gorušice, piše "Heltlajn".

BONUS VIDEO: