OVO SIGURNO NE ZNATE: Jedna greška opasno širi BAKTERIJE I PESTICIDE prilikom pranja voća i povrća - Morate to ispraviti!
IZVOR: N.J. - 16.05.2023 | 12:30
Na koji način perete proizvode pre jela?
Jagode samo operete brzo pod mlazom vode, zelenu salatu niste ni razdvojili prilikom pranja, a da ne pričamo o drugim namirnicama. Koliko vas je ovo uradilo? Nekad u životu ste sigurno bar jednom, možda ne ni namerno učinili ovakvu grešku. Ovo nikako nije zanemarljivo i ne bi trebalo to da radite. Proizvod može imati pljavštinu, klice i ostatke pesticida i baš takvo ide pravo na vaš sto ako ga ne operete dobro.
Opšte preporuke kako da se zaštite:
Operite voće i povrće čak iako ne planirate da jedete "kožu"
Operite ruke sapunom posle rukovanja svežim voćem i povrćem
Držite voće i povrće u cediljki pod toplom vodom neko vreme
Ne perite voće i povrće sapunom - nikada nije dokazano da će to uspeti
Meke proizvode trljajte kako biste uklonili ostatke sa istog
Spoljne listove zelene salate i kupusa uvek bacite
Svaku namirnicu koju možete da ogulite to i uradite
Čvrste namirnice čistite četkom (na primer krompir)
Foto: Unsplash/ Phil Hei
Kako se pere zeleno povrće?
Najbolje je to uraditi u skroz hladnoj vodi. Prvo potopite u hladnu vodu, a onda operite. Takođe, kao što smo naveli ako je reč na primer o zelenoj salati, uklonite spoljašnje liske. Da se ne bi kvarilo i širile bakterije, pre stavljanja u frižider povrće mora biti skroz suvo. Da biste to uradili, stavite ga na ubrus i nežno pritiskajte kako bi sva voda izašla.
Takođe, jagode i drugo voće možete oprati u sodi bikarboni ili sirćetu. Ako perete u sodi bikarboni dovoljno je oko dve pune kašike, a u sirćetu je potrebno da imate jednu šolju sirćeta, nasuprot tri šolje vode.