OVAKO SE CEZAR SALATA PRAVI U RESTORANIMA U NJUJORKU: Recept za preliv mnogo je drugačiji nego kod nas, a ključni su sledeći ZAČINI
IZVOR: N.J. - 17.05.2023 | 10:30
Sada i vi možete da napravite Cezar salatu kao u popularnim restoranima.
Kada ugrabimo neku svežu zelenu salatu, tada se zna šta je na meniju - Cezar salata! Pogotovo leti, ovo može biti pravi izbor, ali pazite. Uz mnogobrojne dodatke i velike količine, ni ovo jelo nije bez kalorija. Oni koji mešaju majonez, slaninu, i mnogobrojne sastojke teško da će uspeti uz pomoć salate da smršaju (ako je to uopšte cilj). Generalno, u restoranima širom države nećete pronaći salatu bez mesa, preliva odnosno majoneza, ili ko sprema sa grčkim jogurtom.
U najboljim restoranima u Njujorku ova salata priprema se skroz drugačije. Umesto slanine i mesa, koriste inćune i beli luk, a dresing se pravi od živog žumanceta.
Foto: YouTube/ CooKing
Sastojci:
2 čena belog luka
3 fileta inćuna
1/2 limuna
1 žumance
2 kašike sirćeta
1 kašika senfa
1 kašičica vorčester sosa
1/4 šolje maslinovog ulja
Još:
1/2 glavice zelene salate
1/4 šolje parmezana
2 kašike krutona
Priprema:
Mleveni beli luk pomešajte sa sitno seckanim inćunima. Zatim dodajte limunov sok, sirće, umućeno žumance, senf i vorčester sos. Sve dobro sjedinite. Postepeno sipajte maslinovo ulje i sve vreme mešajte. Posolite i pobiberite. Salatu iseckajte i dobro operite i osušite. Pomešajte sa parmezanom i krutonima, pa prelijte dresingom. Dobro promešajte. Prijatno!
Napomena: Ako nemate poverenje da jedete živo žumance, slobodno ga izbacite ili gotov preliv kratko kuvajte na pari, piše "Stvar ukusa".