OVAKO SE CEZAR SALATA PRAVI U RESTORANIMA U NJUJORKU: Recept za preliv mnogo je drugačiji nego kod nas, a ključni su sledeći ZAČINI


IZVOR: N.J. - 17.05.2023 | 10:30


Sada i vi možete da napravite Cezar salatu kao u popularnim restoranima.

Foto: YouTube/ CooKing
OVAKO SE CEZAR SALATA PRAVI U RESTORANIMA U NJUJORKU: Recept za preliv mnogo je drugačiji nego kod nas, a ključni su sledeći ZAČINI

Kada ugrabimo neku svežu zelenu salatu, tada se zna šta je na meniju - Cezar salata! Pogotovo leti, ovo može biti pravi izbor, ali pazite. Uz mnogobrojne dodatke i velike količine, ni ovo jelo nije bez kalorija. Oni koji mešaju majonez, slaninu, i mnogobrojne sastojke teško da će uspeti uz pomoć salate da smršaju (ako je to uopšte cilj). Generalno, u restoranima širom države nećete pronaći salatu bez mesa, preliva odnosno majoneza, ili ko sprema sa grčkim jogurtom. 

U najboljim restoranima u Njujorku ova salata priprema se skroz drugačije. Umesto slanine i mesa, koriste inćune i beli luk, a dresing se pravi od živog žumanceta.

Foto: YouTube/ CooKing

Ovako se sprema Cezar salata u Srbiji

Sastojci:

2 čena belog luka

3 fileta inćuna

1/2 limuna

1 žumance

2 kašike sirćeta

1 kašika senfa

1 kašičica vorčester sosa

1/4 šolje maslinovog ulja

Još: 

1/2 glavice zelene salate 

1/4 šolje parmezana 

2 kašike krutona 

Priprema:

Mleveni beli luk pomešajte sa sitno seckanim inćunima. Zatim dodajte limunov sok, sirće, umućeno žumance, senf i vorčester sos. Sve dobro sjedinite. Postepeno sipajte maslinovo ulje i sve vreme mešajte. Posolite i pobiberite. Salatu iseckajte i dobro operite i osušite. Pomešajte sa parmezanom i krutonima, pa prelijte dresingom. Dobro promešajte. Prijatno! 

Napomena: Ako nemate poverenje da jedete živo žumance, slobodno ga izbacite ili gotov preliv kratko kuvajte na pari, piše "Stvar ukusa".

BONUS VIDEO: