OVE NAMIRNICE USPORAVAJU DEMENCIJU: Jedna je posebno bitna, već danas je potražite u obližnjem marketu
IZVOR: N.J. - 20.05.2023 | 14:01
Demencija nije isto što i starenje, a najčešće se primeti kada je mentalno funkcionisanje narušeno.
Demencija pogađa više ljudi nego ikada pre - i dok su određeni faktori rizika za razvoj stanja genetski, male promene u vašoj ishrani mogu pomoći u smanjenju šansi za oboljevanje.
Podstaknuto oštećenjem ili gubitkom nervnih ćelija i njihovih veza u mozgu, stanje se razlikuje kod svake osobe i može uticati na odrasle osobe bilo koje starosti. Kada je reč o starosti, tu ne možete mnogo, ali možete da promenite ishranu i da birate šta jedete.
1. Spanać
Odličan je jer ima snažan, pozitivan učinak na kognitivno zdravlje i može pomoći u usporavanju starenja.
Foto: Shutterstock
2. Zeleno lisnato povrće
Osim spanaća, postoji mnoštvo drugog lisnatog zelenog povrća koje se preporučuje zbog istih svojstava, uključujući kelj i zelenu salatu.
Foto: pixabay.com
3. Obroci u "više boja"
Puno boja na vašem tanjiru može biti znak zdrave hrane za mozak, tvrde nutricionisti. Preporučuje se da u svakom obroku imate šest različitih prirodno obojenih namirnica, a ako možete i više. To će vam osigurati zdrav unos antioksidansa koji štite od oksidativnog stresa u mozgu.
Povrće, salate i voće trebali bi činiti barem polovinu tanjira, a možete dodati žitarice, orašaste plodove, semenke, mahunarke, ribu, zdrava ulja, mlečne proizvode i meso.
Crvene jabuke, žumance, tamnozeleno povrće i crne masline samo su neke od namirnica koje mogu pomoći u stvaranju boje, uz malu porciju tamne čokolade.
4. Borovnice
Borovnice i jagode pomažu u održavanju najboljeg rada mozga i mogu usporiti simptome povezane sa demencijom.
Zapaženo je značajno poboljšanje u pamćenju ljudi koji su svakodnevno dobijali kesicu borovnice, što sugeriše da "stalno uzimanje borovnica može doprineti zaštiti od kognitivnog pada", prema dr. Robertu Krikorianu.
Foto: YouTube/ Divas Can Cook
5. Celovite žitarice
Neke dijete preporučuju da pokušate da jedete celovite žitarice tri puta dnevno.
6. Masna riba
Bogata je omega 3 masnim kiselnima koje imaju važnu ulogu u izoštravanju pamćenja i poboljšanju raspoloženja, ali i štite mozak od kognitivnog pada.
Foto: YouTube/ Mikina Kuhinja
7. Maslinovo ulje
Najbolje je koristiti maslinovo ulje kao masnoću za kuvanje kako biste postigli najbolje rezultate za mozak. Bogato je sa više od 230 antioksidativnih i protuupalnih svojstava, poznato je da maslinovo ulje uklanja opasne proteine iz mozga, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti u poređenju sa maslacem i drugim "uljima" za kuvanje, piše "Miror".
Foto: Unsplash/ Dimitri Karastelev