STARINSKA PITA BEZ KORA KOJU SRBI OBOŽAVAJU: Uz ovaj domaći preliv je prste da poližeš, nema ko je ne voli!


IZVOR: N.J. - 20.06.2023 | 16:00


Ono što je dobro kod ovog recepta je da vam ne treba vaga, već ćemo kao meru koristiti čašu od dva decilitra.

Foto: Printscreen/ YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce
STARINSKA PITA BEZ KORA KOJU SRBI OBOŽAVAJU: Uz ovaj domaći preliv je prste da poližeš, nema ko je ne voli!

Pita bez kora od krompira osvaja sva čula! Zna se koliko ljudi u Srbiji vole krompir, te je ovo sigurno jedan od omiljenih recepata mnogih porodica.

Potrebno vam je:

Jedna čaša običnog brašna

Jedna čaša kukurznog brašna

Jedna kesica praška za pecivo (10 grama)

Jedan veliki krompir

Dva jaja

Dve velike kašike pavlake

Foto: Printscreen/ YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Pita isečena na kocke

Priprema:

U činiji pomešajte brašna i jednu kašiku soli. Potom dodajte prašak za pecivo i promešajte. Sirov oljušten krompir narendajte na krupno rende. U posebnu činiju stavite narendan krompir i dva jaja. Od začina u krompir dodajte bibera i so. Kada dodate dve pune kašike pavlake, sve spojite. U smesu od krompira dodajte suve sastojke. Dok mešate dodajte ulje po potrebi, za sada oko četiri velike kašike.

Pleh neka bude veličine oko 27 centimetara, pospite uljem i ubacite u već zagrejanu rernu da se pleh malo zagreje. Ostavite par minuta, kada ulje zamiriše izvadite.

U vruć pleh sipajte smesu od krompira, rasporedite i stavite nazad da se peče.

Foto: Printscreen/ YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Raspoređena smesa u plehu

Peče se od 45 minuta do sat vremena na 200 stepeni.

Domaći krem za filovanje:

Dva kisela krastavčića

Četiri kašike kisele pavlake

Sušena ili sveža mirođija

Beli luk u prahu ili crni

Foto: Printscreen/ YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Domaći preliv za pitu

Krastavčiće izrendajte, a onda dodajte ostatak začina i pavlaku. Kada isečete na kocke, preko svake stavite malo krema.

BONUS VIDEO: