OVO NIJE BEZ RAZLOGA OMILJENI SLATKIŠ U TURSKOJ: Najkremastiji kolač sa četiri sloja - kada hoćete da se pokažete ovo je za vas!
IZVOR: N.J. - 24.06.2023 | 16:49
Ako želite da probate pravi kolač onda je ovo recept za vas.
Ovo je kolač koji zahteva pripremu, nije od onih recepata koji se spremaju brzo i lako - ali vredi! Kada imate neku specijalnu priliku gde želite da se pokažete ili jednostavno imate malo više vremena, sačuvajte ovaj recept.
Foto: Instagram/hlyakrbyk
Za tortu:
- 4 jaja
- 1,5 šoljice šećera
- pola čaše ulja
- 1 čaša mleka (250 mililitara)
- 3 kašike kakaa
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 paketić vanile
- 2, 5 - 3 čaše brašna (200 mililitara)
Za krem:
- 1 litar mleka
- 10 kašika šećera
- 2 kafene kašike brašna
- 4 žumanca
- 2 pakovanja šlaga
Umak od malina:
Možete koristiti neki domaći džem, ili sirup od malina, a sa smrznutim malinama možete napraviti i domaći umak:
- 250 grama malina
- 3 kašike šećera
- 2 kašike skroba (otopljenog u pola čaše vode)
- 1 čaša vode
Za čokoladni preliv:
-200 grama slatke pavlake
- 2 pakovanja mlečne čokolade
- 1 pakovanje tamne čokolade
Za tortu:
Umutiti jaja i šećer dok ne pobele. Dodati mleko i ulje i umutiti, zatim dodati ostale sastojke i mešati kutlačom. Prespite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Nakon hlađenja isecite na kocke.
Za krem:
Mleko, šećer, brašno i žumance stavimo u odgovarajuću posudu i mešajući kuvamo dok ne provri. Krem pokriti prozirnom folijom i kad se ohladi dodati 2 pakovanja šlaga i umutiti.
Za umak od malina:
Sve sastojke stavimo u lonac i kuvamo.
Za čokoladni preliv:
Zagrejte slatku pavlaku do tačke vrenja i ugasite šporet. Dodati čokolade i mešati da se otope.
Znači u posudu stavite prvo beli krem, potom koru koja je ispečena i isečena na kocke, prelijete sirupom odnosno nekim umakom od malina, ponovo stavite beli fil i na kraju pospete otoljenom čokoladom.