OVO NAJSTARIJI RECEPT ZA KROFNE: Prenosi se s kolena na koleno, TOPE se u ustima zbog jednog TAJNOG sastojka!


IZVOR: M.O. - 26.06.2023 | 13:40


Prva asocijacija na vrelo leto jesu mirisne i vruće krofnice!

Foto: pixabay.com
OVO NAJSTARIJI RECEPT ZA KROFNE: Prenosi se s kolena na koleno, TOPE se u ustima zbog jednog TAJNOG sastojka!

Krofne kao jelo postoji već vekovima, jedina promena je u obliku i u nekim malim izmenama u sastojcima. 

Svaka domaćica ima svoj recept, a ovaj starinski važi za najstariji i začetnički!

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • jedno žumance
  • jedna kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • oko 500 g brašna

Foto: Srećna Republika

 

Priprema:

Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, so, mleko i na kraju umešajte brašno.

Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine.

Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer i uživajte!

BONUS VIDEO: