NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN ZA ČIŠĆENJE VIŠANJA: Bez muke i NEREDA uz pomoć OVE dve stavke biće gotove za tren oka!
IZVOR: M.O. - 27.07.2023 | 11:33
Ovo je jedan od bržih i jednostavnijih načina za čišćenje višanja.
Svaki način čišćenja višanja zahteva vreme, čak i kada imate onu spravicu za vađenje koštica.
Pogledajte kako da na jednostavan način očistite višnje, a da one ostanu cele. Potrebna vam je čvršća slamčica ili žica od miksera. Višnje operite, skinite peteljke i kroz rupu na višnji uz pomoć slamčice ili drške od žice miksera istisnite koštice.
Pogledajte detaljno:
Preporučuje se vinska flaša jer ima uži otvor kako bi na njega mogli staviti voće, a da vam ne propadne unutra.
Stavite višnju ili trešnju na otvor i probodite je štapićem. Koštica će ostati u flaši, a vi ćete imati voćku spremnu za jelo ili pripremu kolača. Ovim načinom ćete olakšati pripremu poslastica, a nećete imati nered kakav inače ostaje nakon tog posla.
Sada kada ste ih očistili, možete da napravite ovaj slasan kolač sa višnjama:
Sastojci:
- Pet jaja
- 300 g šećera
- jedna kesica vanilin šećera
- 300 g brašna
- 200 ml jogurta
- 150 ml ulja
- jedna kesica praška za pecivo
- 500 g višanja
- 30 g griza
Foto: pixabay.com
Za posipanje:
- prah šećer
Priprema
- Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini.
- Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.
- Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice.
- Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
- Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo.
- Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.
- Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta.
- Seći na kocke i posuti prah šećerom.