TRADICIONALNI RECEPTI KOJI SE SPREMAJU NA VIDOVDAN: Nema ništa ukusnije od Prizenskog ĆEBAPA, a OVA poslastica je danas OBAVEZNA!
IZVOR: M.O. - 28.06.2023 | 13:40
Ovo jelo je idealno za današnji ručak
Mnogi tradicionalni recepti su nastali baš na Kosovu, koja su se prenosila s kolena na koleno.
Većina domaćica su zadržale tu tradiciju da za Vidovdan spremaju baš ova jela:
Prizrenski ćebap
Prizrenski ćebap je jelo sa istorijom. Na Kosovu se od svežih ili sušenih bamija spremaju razna jela, a svako ko ih je probao kaže da su i hrana i lek.
Zeljanik
Zeljanik je čist ukus tradicije. Svako novo zelje daće nov ukus zeljaniku. Probajte koprivu, raštan, lišće rena ili blitvu.
Brijan
Brijan je kosovski specijalitet za sva vremena!
Rednica
Rednica je recept star vekovima. Koliko su stari Srbi na Kosovu i Metohiji, toliko je star i recept za rednicu!
Hočanske baklave
Hočanske baklave su ukus tradicije!
Mi smo izdvojili "Prizrenski ćebap" kao najukusnije jelo od svih navedenih!
Foto: youtube.com/printscreen
Recept:
Sastojci
- paradajz 800 g
- bamije 750 g
- crni luk 500 g
- seckana paprika 500 g
- plavi patlidžan 400 g
- krompir 400 g
- suvi biljni začin po ukusu
- so po ukusu
- slatka začinska paprika 1 kašika
- peršun po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
Na tihoj vatri dinstajte crni luk sa malo soli, uz dolivanje ulja, dok se masa ne prepolovi.
Nakon toga dodajte seckanu papriku, slatku začinsku papriku, plavi patlidžan, paradajz seckan na kockice i na kraju cele bamije
Bamijama pre upotrebe odsecite peteljke i uklonite im dlačice, pa ih osušite.
Začinite suvim biljnim začinom i peršunom, pa nastavite da dinstate.
Kad sve bude gotovo, preručite u zemljanu tavu i zapecite.