RECEPT ZA HILANDAR TORTU: Čokoladni slatkiš koji nikad neće izaći iz mode, a sastojke već imate kod kuće


IZVOR: N.J. - 30.06.2023 | 13:10


Da li ste nekada probali ovu tortu?

Foto: YouTube/ Emilina Kuhinja
RECEPT ZA HILANDAR TORTU: Čokoladni slatkiš koji nikad neće izaći iz mode, a sastojke već imate kod kuće

Hilandar torta jednostavna je i po sastavu i za pravljenje, a ne moramo ni reći da je bila omiljena monasima.

Za patišpanj:

10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike kakaa

Za fil:

5 jaja
300 grama čokolade za kuvanje
125 grama putera
5 kašika šećera

Za dekoraciju:

50 grama mlevenih oraha
malo rendane crne i bele čokolade

Foto: Shutterstock

Čokoladna torta

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne sjedini. Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 40 minuta.

Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.

Patišpanj isecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite filom. Ivice obložite mlevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom belom i crnom čokoladom, prenose "Domaći kolači".

BONUS VIDEO: