RECEPT ZA PITU SA PILETINOM I PEČURKAMA: Ovakvu RAPSODIJU ukusa još niste probali, nadev curi sa svih strana! (VIDEO)
IZVOR: M.O. - 31.07.2023 | 09:33
Svi će vam tražiti recept za ovu pitu!
Sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- 170 ml vode
- 90 g putera
- 100 g masti
- 1 kašičica soli
Za nadev:
- 400 g pilećeg filea
- 70 g šunke
- 3 velike pečurke
- 200 ml bujona
- 30 g brašna
- 30 g putera
- 2 čena belog luka
- 1 kašika sirćeta
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1 veza peršuna
- 1 jaje
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i kada provri dodajte masti i puter i kuvajte dok se ne otopi. U posudi pomešajte brašno i so i promešajte, pa sipajte mast. Umesite testo i podelite ga na 2 jednaka dela. Umotajte u providnu foliju (svako testo zasebno) i stavite u frižider na minimum 2 sata. U šerpi istopi puter, pa dodajte sitno seckano belo meso. Posolite i pobiberite, pa pospite majčinom dušicom. Promešajte, pa dodajte mleveni beli luk, a posle 2 minuta i seckane pečurke. Posle 5 minuta dodajte brašno i sipajte sirće. Lepo promešajte i posle 5 minuta sipajte bujon (kocku supe rastovrite u 200 ml vrele vode) i pavlaku za kuvanje, pa opet promešajte. Kada krene da ključa dodajte rendanu šunku i seckani peršun promešajte i isključite šporet. Ohladite na sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider. Testo razvucite na pobršanjenoj površini i čašom ili okruglim kalupom vadite oblike. U mali kalup koji ste premazali uljem stavite testo tako da pokrije i ivice. Lepo utisnite, pa sipajte nadev. Umutite jaje i premažite ivicu i preko stavite drugi krug testa koji ste isto po ivici premazali jajetom i tom stranom stavili preko pite. Tako radite dok ne utrošite sve. Celu pitu premažite umućenim jajetom, pa zasecite na sredini na 2 mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.