MEDENO SRCE MERE NA ŠOLJU: Ovaj kolač ćete od sad samo ovako spremiti jer je duplo lakše ali i UKUSNIJE!


IZVOR: M.O. - 03.08.2023 | 16:30


Brzinski čokoladni kolač.

Foto: Printscreen/ YouTube/ Aurora recepti
MEDENO SRCE MERE NA ŠOLJU: Ovaj kolač ćete od sad samo ovako spremiti jer je duplo lakše ali i UKUSNIJE!

Medeno srce važi za starinski kolač, koji se sastoji od sočnih i mekanih kora. Ako volite kombinaciju cimeta i pekmeza, ova poslastica je idealna za vas. 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 šolja oštrog brašna (+ brašno da premažete tepsiju)
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje šećera
  • 5 kašika ulja (+ ulje da premažete tepsiju)
  • 3 kašičice kakaoa
  • 1 kašičica sode
  • 1 kašika džema (koristila sam od kajsije)
  • malo cimeta
  • malo muskatnog oraščića
  • prstohvat soli

Foto: Youtube/ CooKing

Medeno srce

Još:

  • 100 g čokolade za kuvanje (posne)
  • 3 kašike ulja
  • oko 4-5 kašike džema (koristila sam od kajsije)

Priprema:

U veću činiju sipajte kiselu vodu, prstohvat soli, šećer, kašiku džema, ulje. Promešajte. Dodajte prosejano brašno sa sodom, kakao, cimet, muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom. Izlijte dobijenu smesu. Kada se rerna zagreje smanjite na 180°C i ubacite kolač da se peče. Pecite oko 20-25 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen. Biskvit će biti nizak (tako i treba). Ostavite da se ohladi.

Ohlađenu koru presecite na pola. Na jednu polovinu premažite džem, otprilike 4-5 kašika. Preko stavite drugu koru. Kolač možete sad da isečete na kockice ili šnite, ili da prelijete čokoladom, pa kad se čokolada stegne da ga isečete.

Priprema glazure:

U vatrostalnoj činiji izlomite čokoladu i sipajte 3 kašike ulja. Istopite čokoladu na pari i prelijte preko kolača.

Napomena: Što se tiče šećera u originalnom receptu ide jedna šolja, meni je i 1/2 puno, ali ja ne volim preslatko. Džem je kupovni i takođe je sladak, pa vi prilagodite količinu šečera vašem ukusu.

Čokoladnu glazuru možete da izostavite i kolač pospete sa šećerom u prahu.

BONUS VIDEO: