RECEPT ZA RAFAELO OBLANDE: Naš najomiljeniji starinski recept sa dodatkom BELE čokolade je prava FANTAZIJA ukusa!


IZVOR: M.O. - 04.08.2023 | 15:00


Oblande sa ovim filom morate da probate!

Foto: youtube.com/Domaći Recepti
RECEPT ZA RAFAELO OBLANDE: Naš najomiljeniji starinski recept sa dodatkom BELE čokolade je prava FANTAZIJA ukusa!

Oblande su jedan od najpopularnijih kolača u bivšoj Jugoslaviji, i ne postoji domaćica koja nije znala recept. Kombinacija za fil ima na pretek, ali vam danas predstavljamo starinsku verziju sa orasima. Ako želite da od svega nekoliko sastojaka i za veoma kratko vreme napravite preukusan kolač probajte ovaj

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 4 kašike mekog brašna
  • 200 g kokosa
  • 200 g mleka u prahu
    • 125g maslac

Glazura:

  • 150 g bele mlečne čokolade

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrstu penu, pa dodati 2 kašike brašna i 50 gr kokosa. Sve sjediniti pa premazati hrapavu stranu oblande. Staviti na obrnuti pleh od rerne.

Peći 15 minuta smanjivši temperaturu pečenja na 180 stepeni.

Foto: youtube.com/Serpica Recepti

Oblande važe za jedan od najomiljenih kolača u Srbiji.

 

Ponoviti postupak i sa drugom koricom.

Za fil ulupati 10 žumanaca sa 10 kašika šećera u jednoj manjoj šerpi. Tu šerpus taviti na šerpu u kojoj je 1,5 – 2 cm vode, pa sve staviti na vatru. Kada voda u donjoj šerpi provri kuvati na pari žumanca desetak minuta. Posle desetak minuta dodati maslac i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre, dodati mleko u prahu i umutiti mikserom.

Odmah dodati i kokos i opet sve umutiti. Masa je gusta i lepljiva. Pola mase naneti na prvu koricu. Ako vam se čin ida je pregusto i da ne može da se razvuče dodajte malo mleka i samo umutite. To hoće da se dešava kada su sitnija žumanca, malo ste duže kuvali na pari, maslac je manje mastan…

Preko sloja fila stavite list oblande ( onaj čist, bez korice ).

Na njega nanesite ostatak fila, razvucite i preklopite drugom koricom. Ovaj put je okrećete naopako, da korica bude do fila, a oblanda gore.

Preko staviti tacnu i u nju opterecenje od 2 – 3 kg. Probala sam i sa 2 i sa 3 kilogama i ne stisne previše, nego se sve super zalepi. U videu sam stavila 2kg.

Ostaviti da se stegne.

Po želji se dodaje glazura, ali ne mora. Meni je lepše sa belom čokoladom.

Otopiti je u mikrotalasnoj na odmrzavanju. Mora jako lagano jer bela čokolada lako zagori, pa je odmrzavanje najsigurniji metod, malo sporiji ali bude posle jako lepo otopljena.

Premazati preko oblande i posuti kokosom. Ohladiti i poslužiti.

Prijatno!

BONUS VIDEO: