RECEPT ZA RAFAELO OBLANDE: Naš najomiljeniji starinski recept sa dodatkom BELE čokolade je prava FANTAZIJA ukusa!
IZVOR: M.O. - 04.08.2023 | 15:00
Oblande sa ovim filom morate da probate!
Oblande su jedan od najpopularnijih kolača u bivšoj Jugoslaviji, i ne postoji domaćica koja nije znala recept. Kombinacija za fil ima na pretek, ali vam danas predstavljamo starinsku verziju sa orasima. Ako želite da od svega nekoliko sastojaka i za veoma kratko vreme napravite preukusan kolač probajte ovaj
Sastojci:
- 10 jaja
- 20 kašika šećera
- 4 kašike mekog brašna
- 200 g kokosa
- 200 g mleka u prahu
- 125g maslac
Glazura:
- 150 g bele mlečne čokolade
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrstu penu, pa dodati 2 kašike brašna i 50 gr kokosa. Sve sjediniti pa premazati hrapavu stranu oblande. Staviti na obrnuti pleh od rerne.
Peći 15 minuta smanjivši temperaturu pečenja na 180 stepeni.
Foto: youtube.com/Serpica Recepti
Ponoviti postupak i sa drugom koricom.
Za fil ulupati 10 žumanaca sa 10 kašika šećera u jednoj manjoj šerpi. Tu šerpus taviti na šerpu u kojoj je 1,5 – 2 cm vode, pa sve staviti na vatru. Kada voda u donjoj šerpi provri kuvati na pari žumanca desetak minuta. Posle desetak minuta dodati maslac i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre, dodati mleko u prahu i umutiti mikserom.
Odmah dodati i kokos i opet sve umutiti. Masa je gusta i lepljiva. Pola mase naneti na prvu koricu. Ako vam se čin ida je pregusto i da ne može da se razvuče dodajte malo mleka i samo umutite. To hoće da se dešava kada su sitnija žumanca, malo ste duže kuvali na pari, maslac je manje mastan…
Preko sloja fila stavite list oblande ( onaj čist, bez korice ).
Na njega nanesite ostatak fila, razvucite i preklopite drugom koricom. Ovaj put je okrećete naopako, da korica bude do fila, a oblanda gore.
Preko staviti tacnu i u nju opterecenje od 2 – 3 kg. Probala sam i sa 2 i sa 3 kilogama i ne stisne previše, nego se sve super zalepi. U videu sam stavila 2kg.
Ostaviti da se stegne.
Po želji se dodaje glazura, ali ne mora. Meni je lepše sa belom čokoladom.
Otopiti je u mikrotalasnoj na odmrzavanju. Mora jako lagano jer bela čokolada lako zagori, pa je odmrzavanje najsigurniji metod, malo sporiji ali bude posle jako lepo otopljena.
Premazati preko oblande i posuti kokosom. Ohladiti i poslužiti.
Prijatno!