PRAVI KAFANSKI RECEPT ZA KARAĐORĐEVU ŠNICLU: Najpoznatije SRPSKO JELO je toliko ukusno baš zbog OVE kulinarske cake!


IZVOR: M.O. - 14.08.2023 | 13:30


Jedino ovako ćete napraviti pravu Karađorđevu šniclu.

Foto: shutterstock
PRAVI KAFANSKI RECEPT ZA KARAĐORĐEVU ŠNICLU: Najpoznatije SRPSKO JELO je toliko ukusno baš zbog OVE kulinarske cake!

Najpoznatija karađorđeva šnicla je nastala pedesetih godina , a kreirao ju je poznati kuvar Milovan Mića Stojanović. 

Ono što je najzanimljivije jeste to da je sam recept nastao kao slučajnost, tačnije greškom!

- Moj najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom 'Golfu'. Stalni gost restorana u to vreme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala Kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom nisam imao baš sve sastojke za to jelo, pa sam morao da se snađem. U šniclu sam stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde i poslužio gošći. Kada me je upitala kako se jelo zove, u trenutku sam smislio i ime - šnicla Karađorđe - ispričao je Milovan Mića Stojanović. 

Foto: pixabay.com

Ovo je jedini način da napravite originalnu Karađorđevu šniclu.

 

Sastojci: 

  • Meso po izboru, 
  • kajmak  (stariji jer se mladi brže topi)
  • jaja
  • prezle
  • oštro brašno
  • biber 
  • so

Priprema: 

Najbolje bi bilo da od mesa nabavite šnicle i da ih sve umotate u jednom komadu. Dobro ih izlupajte batom za meso, da bude što tanje. 
Obratite pažnju da ivice budu još tanje kako bi se lepše slepile. 

Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo.Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika.

Kada meso posolite, tada ga bogato napunite starim kajmakom. 

Zatim uvijate meso kao palačinke. Ako mislite da će vam iscureti kajmak, učvrtite sve čačkalicama. 

Rolat zatim uvaljamo u brašno.

Brašnasti rolat zatim uvaljamo u jaja koja smo ulupali sa prstohvatom soli.

Nakon jaja rolat uvaljamo u prezle (krušne mrvice). Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja pa opet u prezle.

Meso pržite na srednje jakom plamenu u što dubljem ulju. 

Rolat pržimo sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedimo pažljivo od ulja i odložimo na nekoliko slojeva papirnog ubrusa.

Na kraju rolat prelije tartar sosom.

BONUS VIDEO: