NIJE SAMO PASULJ I LUK: Pet namirnica izazivaju GASOVE I NADUTOST - kada ovo pojedete težina u stomaku je NEIZBEŽNA
IZVOR: Republika - 21.08.2023 | 11:10
Osim namirnica koje vam sigurno prve padaju napamet poput pasulja, luka, brokolija i kupusa postoje i druge koje izazivaju gasove.
Uglavnom nadimanje i gasovi koji se često dešavaju mogu ukazivati na zdravstveni problem, a nekada je to samo rezultat hrane koju jedemo. Kada saznate koja hrana izaziva gasove i nadimanje, smanjite istu i osećaćete se bolje.
Osim očiglednih namirnica poput pasilja, kupusa, luka, brokolija, gaziranih pića i generalno mnogo vlakana, ovde ćemo upozoriti i na neke druge.
Sas Parsad, nutricionista, tvrdi da neke namirnice poseduju "zamršene" ugljene hidrate te se telo bori da ih razgradi.
- Kao rezultat toga, ti tvrdoglavi ugljeni hidrati završavaju u našem debelom crevu, sa crevnim bakterijama proizvodeći gasove. Nivo gasova zavisi od osobe do osobe. Naš probavni sistem, crevne bakteriije, nivo enzima i osetljivost igraju važnu ulogu u određivanju reakcija na različitu hranu. Dakle, dok bi jedna osoba mogla diskretno da ispušta gas, druga to čini glasno - objašnjava on.
1. Jabuke, kruške i lubenice
Ovo sočno voće izvrstan je međuobrok, ali moglo bi vam pogoršati stanje creva. Sve je to zahvaljujući šećeru fruktozi, za koji Sas tvrdi da kod nekih može izazvati nadutost ili prekomerno stvaranje gasova. Međutim, nutricionista kaže da je moguće uživati u voću s visokim sadržajem fruktoze, bez gasova. Samo smanjite porcije i birajte zrelo voće.
Foto: RINA
2. Riba i krompirići
Isto važi i za drugu masnu hranu poput peciva, keksa, čokolade i masnih komada mesa.
- Masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim nutrijentima poput ugljenih hidrata i proteina. Spora probava može dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca, ostavljajući više vremena da hrana fermentira i proizvodi gasove.
Foto: YouTube/ Mikina Kuhinja
3. Mleko
Kravlje mleko na primer izaziva nadutost zbog laktoze - šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.
Foto: Unsplash/Eiliv Aceron
4. Veštački zaslađivači
Od proteinskih prahova, gaziranih pića i pločica od žitarica, do nemasnih jogurta (mast se zamenjuje šećerom ili zaslađivačem), a zaslađivači se pojavljuju svuda.
- Neki zaslađivači se ne apsorbuju dobro u tankom crevu i mogu dospeti u debelo. Tamo ih fermentiraju crevne bakterije, stvarajući gasove i nadutost.
Foto: pixabay.com
5. Govedina
Sadrži aminokiseline koje imaju sumpor, navodi Sas.
Povrće s visokim udelom sumpora, poput brokolija i karfiola, može povećati proizvodnju sumpornih gasova u kombinaciji s obrokom s visokim sadržajem proteina. Dakle, nemojte jesti ove namirnice zajedno.