GOZLEME - PRAVE TURSKE PALAČINKE BEZ MLEKA I JAJA: Testo mekano kao oblak, toliko su dobre da se nećete zaustaviti na jednom parčetu!


IZVOR: N.J. - 21.08.2023 | 12:45


Ovo su tradicionalne slane turske palačinke.

Foto: YouTube/Silvana's Kitchen
GOZLEME - PRAVE TURSKE PALAČINKE BEZ MLEKA I JAJA: Testo mekano kao oblak, toliko su dobre da se nećete zaustaviti na jednom parčetu!

Tradicionalne slane turske palačinke su beskvasne, testo obično mora da naraste oko 20 minuta, a možete ga filovati po izboru. U ovom slučaju reč je o kombinaciji spanaća i sira, a vi odlučite sami šta je za vas najbolje. Testo morate razvuči da bude baš tanko oklagijom, a prže se na malo maslaca dok ne dobije zlatnu boju.

Foto: YouTube/Silvana's Kitchen

Pečenje palačinke

Priprema:

U 700 grama brašna sipajte kašiku soli i kašiku jogurta, a potom i 50 mililitara ulja. Sve malo viljuškom promešajte. Dok mešate sipajte oko 450 mililitara vode. Potrebno je da sjedinite testo viljuškom izuzetno brzim pokretima, udaranjem o činiju. 

Potom prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu. Mesite rukama više puta i formirajte loptu. Podelite je na osam delova. Svaki deo dodatno premesite i uvaljajte još malo u brašno. Pokrijete providnom folijom i ostavite oko 20 minuta.

Foto: YouTube/Silvana's Kitchen

Filovanje testa

U jednu činiju stavite spanać, operite ga, posolite i sipajte maslinovo ulje. U drugu sir. Potom sjedinite spanać i sir. Svaku lopticu baš tanko razvucite. Na jedan kraj stavite spanać, a onda preklopite testo.

Pržite na malo maslaca oko sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnu boju.

BONUS VIDEO: