OVO SE SMATRA NAJZDRAVIJIM DORUČKOM SVUDA U SVETU: Snižava holesterol, ubrzava mršavljenje i reguliše šećer u krvi
IZVOR: N.J. - 26.08.2023 | 09:35
Teško je nadmašiti doručak kao što je ovaj!
Da li je ovsena kaša uvek zdrava? Zavisi od toga kakvu jedete. Ovde govorimo o ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna. Ovsena kaša prepuna je vitamina i dijetalnih vlakana. U ovsenoj kaši nalazi se: mangan, bakar, vitamin B1, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe, vitamin B5.
Četiri razloga zašto treba jesti ovsenu kašu
1. Snizite holesterol
Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsenih pahuljica može smanjiti nivo ukupnog holesterola i lošeg kolesterola koji začepljuje arterije. Jedno istraživanje pokazalo je da su ljudi primetili značajna promene u nivou holesterola nakon šest nedelja korišćenja u svakodnevnoj ishrani.
Foto: pixabay.com
2. Poboljšajte kontrolu šećera u krvi
Prednosti ovsene kaše uključuju vrstu topivih vlakana poznatih kao beta - glukan. Osim što deluje na holesterol, beta - glukan takođe može usporiti apsorpciju glukoze (ili šećera) u vašoj krvi. Nakon što pojedete ovsenu kašu, beta - glukan se razgrađuje nalik gelu koji oblaže creva. Taj sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u krvotok.
S obzirom na to, neka istraživanja pokazuju da su ovsene pahuljice idealna hrana za osobe s dijabetesom tipa 2.
Foto: pixabay.com
3. Mršavljenje
- Ako ste siti duže nakon jela, lakše je prelaziti s obroka na obrok bez nezdravih grickalica između. Na kraju, to smanjuje dodatne kalorije koje biste mogli uneti - kažu stručnjaci za Kleveland kliniku.
Foto: pexels.com
Istraživači su otkrili da jedenje ovasa može smanjiti:
Telesnu težinu
Indeks telesne mase (BMI)
Telesnu masnoću
Obim struka i bokova
Održava pražnjenje creva redovnim
Zahvaljujući sastavu bogatom vlaknima, ovsena kaša može imati uticaja i na pražnjenje creva.