NA OVAJ NAČIN PREPOZNAJTE NAJKAVLITETNIJE MESO U MARKETU: Stručnjaci upozorili na koji DEO moramo obratiti pažnju!
IZVOR: M.O. - 27.08.2023 | 20:00
Brajan Hikman, pripadnik pete generacije mesara u svojoj porodici, ističe važnost posmatranja mramoriranosti mesa.
Izvanredni kuvar i vlasnik mesare "SOKO Butchery" u Sjedinjenim Američkim Državama deli svoje korisne savete o odabiru vrhunskog mesa u supermarketu.
- Usredsredite se na mramoriranost, raspored masti u mesu. Kvalitet i konzistencija masti koja je prožeta tkivom mesa su ključni pokazatelji kvaliteta komada mesa - napominje Hikman.
Mramoriranost se ogleda kroz prisustvo belih mrlja masnoće u mišićima mesa. To je različito od hrskavice, koja je tvrda i obično manje poželjna masnoća koja se može nalaziti u odresku.
- Prstima možete osetiti hrskavicu kad pređete preko upakovanog mesa. S druge strane, mramorirano meso neće biti tvrdo - dodaje on.
Kada pogledate najprestižnije odreske poput Wagyu odreska, primetićete da je kvalitet i konzistencija mramoriranosti u mesu ključan razlog zašto su tako cenjeni. Izuzetni delovi bele masnoće sjajno se mešaju s mišićem. S druge strane, hrskavica ne doprinosi ukusu mesa, neće se dobro skuhati ili ispeći i često ostaje kao nejestiva, žilava masnoća koju je teško sažvakati.
Foto: Izvor: Unsplash/ Mel Elías
Važan faktor za kvalitet mesa je i kako su životinje uzgajane.
- Želite meso od krava koje su tretirane s pažnjom i brigom. Krave moraju biti aktivne, imati pristojnu ishranu i kretanje. Prilikom kupovine mesa u marketima, obično nemate potpunu informaciju o poreklu mesa jer mnogi lanci snabdevaju mesom bez jasnog označavanja. Ako ste svesni kvaliteta hrane koju unosite u telo, znaćete i odakle potiče meso koje konzumirate - objašnjava Hikman.
I Brajan Hikman, peta generacija mesara u svojoj porodici, ukazuje na važnost posmatranja mramoriranosti mesa.
- Zanimljivo je kako je dobro meso često suprotno od pretpostavki ljudi. Mogu izložiti pladanj s mesom i, osim ako neko zna šta traži, ljudi često biraju komade koje ja ne bih preporučio - ističe on.
Preporučuje pažljivo osmatranje rasporeda masti na komadu mesa.
- Ako želite da uživate u bogatom ukusu masti u odresku, izbegavajte komade s previše hrskavice. Odresci koji sadrže višak hrskavice često imaju privlačan izgled zbog jarko crvene boje i belih prstenova masti oko hrskavice. Iako izgledaju primamljivo, ovakvo meso zahteva dosta žvakanja. Nasuprot tome, kod mramoriranog mesa, mast se topi i pruža prefinjenu aromu odresku - zaključuje Hikman.