ORIGINALNI RECEPT ZA SULTANOVE SARME: Ovih dana se najviše GUGLA jer je idealan za letnje dane!
IZVOR: M.O. - 28.08.2023 | 15:35
Napravite ovu slasnu poslasticu još danas!
Sultanova sarma, poznata i kao paša loku, predstavlja slavni turski kolač koji često krasi trpeze tokom slava i drugih svečanosti. Iako se na prvi pogled može činiti kao zahtevno jelo za pripremu, zapravo je prilično jednostavno napraviti ga.
Ovaj kolač dolazi u raznim varijantama, uključujući verzije sa voćem, čokoladom ili čak koka-kolom. U nastavku je recept za Sultanovu sarmu sa lešnicima, neodoljiv mlečni kolač sa kokosom koji će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 3 šolje mleka
- 1 šolja šećera
- 3 kašike gustina
- 200g mlevenih lešnika
- 100g kokosa
- 200g putera
Za preliv:
- 1 šolja mleka
- 1 šolja šećera
Foto: youtube/printscreen/Farklı Yemek Tarifleri
Priprema
Priprema kore:
Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu.
Dodajte ulje, mleko i vanilin šećer, pa dobro promešajte.
Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući dok se svi sastojci lepo sjedine.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kora ne postane blago zlatno smeđa. Nakon pečenja, ostavite koru da se ohladi.
Priprema fila:
U šerpi zagrejte mleko, dodajte šećer i gustin, pa kuvajte dok se ne zgusne i dobijete kremastu teksturu.
Sklonite šerpu sa vatre i umešajte mlevene lešnike, kokos i puter dok se sve lepo sjedini.
Slaganje kolača:
Ohlađenu koru presecite horizontalno na pola da dobijete dve tanje kore.
Na donju koru ravnomerno nanesite fil od lešnika i kokosa.
Pokrijte fil gornjom korom i blago pritisnite kako bi se fil rasporedio ravnomerno.
Priprema preliva:
U šerpi zagrejte mleko i šećer dok se šećer potpuno ne rastvori.
Vrućim prelivom prelijte ceo kolač kako bi se dobro natopio.Ostavite kolač da se potpuno ohladi i da se ukusi prožmu pre nego što ga isečete i poslužite.Prijatno!